[ANALYSE] Een bioscoop in Oosterhout?

Bron; uitgaandnijmegen.nl
Bron: uitgaandnijmegen.nl

Even naar de Pathé in Breda of een filmpje pakken in Antwerpen bij Kinepolis vinden we heel normaal. Dat een partij zich heeft teruggetrokken om nog een kleine bioscoop in Oosterhout te exploiteren lijkt dan ook logisch, kleine bioscopen overleven niet meer in deze tijd. De bezoekers gaan voor brede keuze en het hoogste comfort.

Het bezoek aan de bioscoop groeit. Door de komst van HD en digitaal geluid is de kwaliteit die een bioscoop kan bieden ook veel beter geworden. Daarnaast zijn 3D films niet meer weg te denken uit de bioscoop. Zodoende is het een betaalbaar avondje uit met een schermformaat dat vooralsnog niet in iedere woonkamer hangt.

Algemeen

Lange tijd lag de markt voor bioscopen op slot. Verouderde kleine filmtheaters vormden de hoofdmoot in de markt. Partijen als MustSee en later Pathé hebben in de omgeving van Oosterhout geïnvesteerd in nieuwe theaters. Met succes want het bioscoopbezoek is sinds pakweg 2005 behoorlijk doorgegroeid. De belangrijkste spelers in de markt zijn Pathé, JT bioscopen en Kinepolis.

De nieuwe filmtheaters hebben een aantal punten met elkaar gemeen. Allereerst zijn de zalen over het algemeen niet heel groot, zo is een vertoning sneller rendabeler te maken. Verder zijn er vooral veel zalen, de ondergrens ligt op 7 tot 8 zalen wat een multiplex genoemd wordt. Afhankelijk van de te bereiken regio kan een bioscoop zelfs met 16 of meer zalen rendabel zijn.

Het aanbod van films is, door de toename van zalen groter geworden. Er kan immers meer tegelijkertijd vertoond worden en dat werkt als een magneet op bezoekers. Voor hen betekent een groter aantal zalen dat een filmpje pakken kan wanneer het hen uitkomt. Zo kan het gebeuren dat er in korte tijd zo’n 13.000 stoelen zijn toegevoegd en de groei lijkt er nog lang niet uit. Naast films zenden bioscopen ook concerten uit en organiseren ze (filmgerelateerde) events.

Omgeving Oosterhout

Lange tijd leek het erop dat Oosterhout ook een bioscoop zou krijgen. Nu vervult het filmhuis de rol van bioscoop, al is dat qua programmering niet te vergelijken met een multiplex als Pathé of Kinepolis. In onze omgeving zijn Breda (1.889 stoelen/648.000 bezoeken) en Tilburg (4.011 stoelen/1,1 miljoen bezoeken) de belangrijkste grote steden om een filmpje te pakken. Zij bezetten in 2012 de 10e en de 4e plaats in de top 50 van steden. Met de toevoeging van Kinepolis op de Bavelseberg zal het aantal stoelen in Breda pakweg verdubbelen. Daarnaast is er nog een regionale outsider op plaats 47 te vinden, dit is Hollywoud in Almkerk met 676 stoelen en 146.000 bezoeken.

Hollywoud was jarenlang ook de beoogd exploitant voor de bioscoop in Oosterhout. Het complex zou tussen de 4 en 6 zalen gaan tellen, gelijkaardig aan de bioscoop die zij in Almkerk exploiteren. De marktsituatie in Almkerk is echter anders dan in Oosterhout. Een bioscoop in een kleine kernen kan volgens de analisten alleen renderen als deze er al langere tijd zit en er in de directe omgeving geen grotere bioscoop (8+ zalen) te vinden is. Er zijn in de regio Oosterhout echter meer dan genoeg uitwijkmogelijkheden. Als Kinepolis in Breda ook gereed zijn er inclusief Almkerk meer dan 8.000 bioscoopstoelen in de buurt.

Ontwikkelingen in de wereld

In Azië en de Verenigde Staten, maar ook dichter bij huis in Spanje is goed te zien wat de volgende stap in Nederland gaat zijn. Elk zichzelf respecterend winkelcentrum heeft daar een multiplex van minstens 10 zalen. In een behoorlijk aantal gevallen staat zo’n complex inmiddels ook weer leeg, de balans tussen genoeg en teveel aanbod is lastig.

Marktanalyses voorspellen dat alleen ketens met multiplexen en daarnaast unieke zelfstandige theaters zullen overleven. Het kunnen bieden van een ervaring die je thuis niet na kan bootsen bestaat uit een goede mix van gastheerschap en een up-to-date filmtheater. Nieuwe technieken zijn daarbij wel belangrijk, maar niet doorslaggevend. Hip Amsterdam gaat bijvoorbeeld naar The Movies, dat niet boogt op de nieuwste technieken, maar wel op de bijzondere sfeer van het pand. Up-to-date slaat in dat geval dus meer op de uitstraling dan de technieken.

Geen bioscoop in Oosterhout

In Geertruidenberg namen ze jaren geleden al afscheid van hun ‘Centraal 1 & 2’. In Oosterhout komt naar verwachting nooit een grote bioscoop. Het mooie aan Centraal was de sfeer, maar verder was de bioscoop hopeloos verouderd. Partijen als Pathé en Kinepolis hebben er baat bij om bij te blijven, zij zullen dus niet achterlopen, want dat kost klanten. Daardoor is er veel keuze, waardoor een Oosterhouter eigenlijk altijd wel een filmpje kan pakken in een moderne en luxe bioscoop. Het maakt dan niet echt uit of deze in Breda, Tilburg, Almkerk of Antwerpen ligt.

Een gedachte over “[ANALYSE] Een bioscoop in Oosterhout?

  • 17 december 2015 om 20:35
    Permalink

    Goede analyse Jeffrey, alleen denk ik dat er toch misschien nog mogelijkheden zijn voor bioscopen bij Pathe om. Zo gaan wij (Cis en ik) vaak naar Lantaren Venster in Rotterdam, niet zo’n hele grote bioscoop maar wel een andere dan andere.
    Anders is daar dat je er best wel lekker kunt eten in het aanwezige restaurant, je kunt er s’zomers heerlijk buiten zitten aan de haven op het terras en na afloop van de film blijft de bar altijd nog een tijdje open vaak draait er nog wel een deejay, geen Ronnie Retro, of een Jazzbandje.
    Het is dus niet alleen een filmpie pakken met een enorme snoepafdeling maar een totaalbeleving voor een avondje uit.
    Ik zie kansen !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *