[NIEUWS] Emoties lopen hoog op in radiodebat parkeertarieven Oosterhout

Bron: Jordy Buijs - Twitter
Bron: Jordy Buijs – Twitter

Het programma BNR Gangmakers ging woensdagavond over leegstand in de binnenstad. De uitzending vond plaats in Oosterhout en ging daarom ook voor een belangrijk deel over het Oosterhouts centrum. De winkeliersvereniging zelf had toegezegd om te komen, maar vervolgens toch afgezegd. De reden hiervan wordt in de uitzending niet duidelijk.

Naast Wethouder Marcel Willemsen zaten ook Hilde Boorsma (Chasing Spaces), Stijn Steenbakkers (CDA Statenfractie) en Tom Ponjee (Detailhandel Nederland) aan tafel. Het eerste deel van de discussie werd gedomineerd door een discussie over betaald parkeren. Waar Detailhandel Nederland stelt dat goedkoop of gratis parkeren hoort bij een gastvrije binnenstad geven de andere tafelgenoten aan dat het genuanceerder ligt.

De winkeliersvereniging heeft om onbekende reden afgezegd nadat ze eerst hebben toegezegd aanwezig te zijn. Hier vraagt de presentator stevig over door, een antwoord zal van de winkeliersvereniging zelf moeten komen. Detailhandel Nederland verklaart de afwezigheid van de winkeliersvereniging door aan te geven dat ondernemers al veel te doen hebben met alle veranderingen die op hen afkomen.

Het vervolg van het gesprek gaat naar aanleiding van een inspreker in op beleving. Willemsen: “de binnenstad zullen we keihard aan moeten werken om winkels weer bezet te krijgen, maar dat hoeven geen winkels te zijn van deze wethouder, we moeten naar een veranderende binnenstad”. Detailhandel Nederland roept op tot lagere lasten en adviseert gemeenten te investeren in meubilair en uitstraling van de binnenstad. Dat leidde tot verhitte discussie over een lijst een van dertien aanbevelingen door Detailhandel Nederland waar volgens Willemsen twaalf punten van gerealiseerd zijn.

Alle sprekers zijn het eens dat er niet meer winkelmeters moeten komen zodat de bestaande meters eerst benut worden. Stijn Steenbakkers van de CDA-Statenfractie wil de discussie provinciaal bespreken in een retailtop, zodat de discussie verdergaat dan navelstaren. Tot die tijd zijn er nog voldoende mogelijkheden voor tijdelijke verhuur voor een laag bedrag. Het idee erachter is startende ondernemers te stimuleren en ondersteunen. Ook Oosterhout heeft volgens Willemsen hier inmiddels al verkenningen lopen.

De uitzending van BNR Gangmakers kunt u hier vinden. Eerder schreven wij al over de plannen die de gemeente Oosterhout met de parkeertarieven heeft. Dat artikel kunt u hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *