[OPINIE] Bart Heppenhuis krijgt stevige kluif aan ORTS

Bron: Facebook Bart Heppenhuis
Bron: Facebook Bart Heppenhuis

Deze week is Bart Heppenhuis begonnen als eindredacteur bij de ORTS. Zijn functie is stevig: de boel van top tot teen ondersteboven halen om de ORTS een toekomst te geven. De club is hem niet vreemd, hij was er jarenlang al actief als vrijwilliger. In zijn nieuwe functie moet hij de neuzen dezelfde richting in krijgen, en tegelijkertijd een nieuwe richting ontwikkelen.

Afgelopen tijd is veel geschreven over ORTS. Het tekort aan vrijwilligers zorgde er onder andere voor dat het radioprogramma Oosterhout Vandaag Op Zaterdag niet door kon gaan. Ook kwam naar boven dat de omroep al een behoorlijke tijd slecht draait. Een van de vrijwilligers had notulen gelekt naar de krant, en dat leidde tot een stevig artikel. Positieve energie kan de ORTS dus goed gebruiken.

Die rol is toegedicht aan Heppenhuis. Gezien de huidige situatie is hij wellicht de meest aangewezen man om de ORTS weer op poten te krijgen. Hij is thuis in nieuwe media, events en hij kent de cultuur van de omroep goed. Omdat hij nogal wat veranderingen door dient te voeren kan hij die kennis over de cultuur goed gebruiken. Het smeden van een eenheid tussen radio, televisie, internet, kabelkrant en social media is daarvoor stap één. Dat is pittig, want dan moet je kritisch durven zijn tegen vrienden, de vraag is of de vrijwilligers van de ORTS dat pikken. Vooral op de radio maken mensen al jaren met veel plezier een programma waar wellicht weinig mensen naar luisteren, maar wat wel een leuke hobby is. Durf je er dan mee te stoppen?

Daarna wacht een nog groter plan: opgaan in een streekomroep. Het overkoepelend orgaan van lokale omroepen heet OLON en zij hebben aangegeven dat er circa 60 streekomroepen over mogen blijven. De 275 huidige lokale omroepen moeten in grotere gebieden opgaan. Een droom die de ORTS eerder al had, toen sprak men over Medio Oosterhout. Het idee achter de streekomroep is meer kwaliteit. Of dat zo zal zijn moet blijken, bij een samenvoeging van sterkere en zwakkere partijen is het niet vanzelfsprekend dat de kwaliteit hoger wordt. Daarnaast leidt een grotere regio ook tot mindere herkenbaarheid bij de kijker en luisteraar.

De komst van Heppenhuis zorgt voor een frisse wind die direct merkbaar is. Als het goed is blijft die frisse wind hangen en zijn de vrijwilligers mee in de verandering. Mocht dat niet lukken, dan denk ik dat Oosterhout één van de vele gemeenten wordt waar de lokale omroep het loodje zal leggen. Ik ben dan ook benieuwd of Bart koers weet te zetten naar betere tijden, want dat dit de laatste kans is voor de ORTS is duidelijk.

2 gedachten over “[OPINIE] Bart Heppenhuis krijgt stevige kluif aan ORTS

  • 14 april 2016 om 21:05
    Permalink

    Mooie uitdaging

  • 13 april 2016 om 19:55
    Permalink

    Bart gaat deze klus klaren! Met zijn inzet en kennis van zaken zal het niet makkelijk worden maar Bart kennende kun je erop rekenen dat het goed gaat komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *