Opinie: De streekomroep komt eraan

logo ORTS

Gelezen op de site van de ORTS: vanaf mei 2014 heet de ORTS anders, namelijk Medio-Oosterhout. Die naamsverandering hangt samen met een proces waar de lokale omroep al veel langer aan werkt, het vormen van een streekomroep. Waarom? Omdat OLON, de overkoepelende vereniging van lokale omroepen, daarop aanstuurt. Toen in Breda de zendvergunning van StadsRTV Breda (BRTS) naar BredaNu ging, kreeg de ORTS ineens een gedroomde partner erbij en ging het allemaal veel sneller.

Dat schaalvergroting noodzakelijk was bewees de opkomst van TV8 in de jaren ’90 al. Ze werden succesvoller dan Omroep Brabant, en uiteindelijk door Omroep Brabant ingelijfd. TV&CO, later Brabant10, volgde een zelfde pad. Commerciële regionale tv, waarbij een aantal lokaal verankerde partners aansloten. Helaas overleefde Brabant10 niet, zij stonden naar mijn mening dichter bij de Brabander dan Omroep Brabant. Recent voorbeeld is ZuidWestFM en ZuidWestTV, waarbij heel West-Brabant nu bijna voorzien is van één streekomroep. Er zijn dus genoeg partijen om lering uit te trekken voor de ORTS.

Zo’n streekomroep die toch met lokale edities werkt heeft wat mij betreft twee zaken nodig. Als eerste goede informatieve programma’s op radio, tv en internet. Vooral aan internet heeft de ORTS zich stevig verslikt. Pas in 2014 hebben zij een website die een goed functionerende live-stream en terugkijk/luister functie heeft. Er zijn tevens meer radioprogramma’s waardoor de zender in de avonduren en het weekend niet meer non-stop is. Dat is een hele verbetering, vooral door de ontheemde Bredase radiomakers.

Het TV-aanbod wordt actueler en beter. Regelmatig nieuwe uitzendingen over evenementen en gebeurtenissen. Door programma’s uit te zenden van anderen, zoals onze talkshow ‘Op z’n Wosterhouts’ en de column van Joel Mathon, wordt het gevoel echt ‘Oosterhouts’. Dat is gelijk het tweede punt van aandacht. Hoe kan je in een groter geheel de boel ‘Oosterhouts’ houden? Dat is een uitdaging waar ze bij Medio-Oosterhout nog over na mogen gaan denken. Wat mij betreft is de huidige programmering een goede koers die ze vast moeten houden.

Aan ambitie ontbreekt het de bestuurders bij de ORTS volgens mij niet. Het zal dan ook zeer afhangen van de mensen die ze meenemen in hun ambitie en op welke manier ze hun omvang uit willen bouwen. Genoeg om over na te denken, genoeg om naar uit te kijken, professionele lokale TV en radio is in ieder geval geen lichtjaren weg meer.

2 gedachten over “Opinie: De streekomroep komt eraan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *