[OPINIE] We moeten de ORTS opheffen

logo ORTS

 

 

Even terug naar 2011. De toenmalige voorzitter Jos Huijbregts laat in een krant optekenen: “We gaan de ORTS opheffen en samen met een aantal andere organisaties. Het schokeffect dus. De geschiedenis leert ons namelijk dat veranderingen nauwelijks bespreekbaar zijn geweest. Initiatieven daartoe strandden altijd”. Het is nu 2016 en de ORTS bestaat nog steeds, al hangt het bestaan aan een zijden draad.

Bart Heppenhuis heeft drie maanden lang de lokale omroep binnenstebuiten en ondersteboven mogen keren. De kip met de gouden eieren is gevonden in sterk lokaal nieuws op radio, tv en internet. Het format daarvoor is ontwikkeld onder het merk Oosterhout Vandaag dat nu doordeweeks in de middag te horen is, op zaterdag vanuit het café komt en een actieve pagina op Facebook heeft. Een lokaal sterk merk dat voor de ORTS veel kan betekenen in de toekomst dus.

Terwijl er een artikel op internet verschijnt barst op social media de discussie los. Een vrijwilliger geeft aan niet geïnformeerd te zijn door het bestuur en hier erg van te balen. Vervolgens komen daar uit diverse hoeken reacties op. De discussie is fel en verwijtend. Vergeet niet, deze heren zijn beide al dan niet vrijwillig werkzaam binnen ORTS. Ze zullen er dus een passie voor hebben.

Als we de waarheid in het midden laten is het opmerkelijk dat een omroep als ORTS de interne gelederen niet kan sluiten. Wanneer aan de ene kant een deur opengezet wordt is er altijd wel iemand die zich daardoor benadeeld voelt. Een discussie binnen ORTS wordt dan ook meestal via de (social) media uitgevochten met uitstralende schade naar het merk ORTS. Dat laatste is natuurlijk zonde omdat Oosterhout recht heeft op een goede en professioneel werkende lokale omroep.

De eilandjes van Jos Huijbregts zijn er voor mijn gevoel nog steeds. Door de keuze voor het eilandje ‘Oosterhout Vandaag’ worden automatisch ook een aantal andere vrijwilligers op de tenen getrapt. Het credo van Huijbregts “We gaan de ORTS opheffen” is nooit waarheid geworden. Er is ogenschijnlijk op de automatische manier doorgegaan.

Ik hoop dat in de adviezen van Heppenhuis staat dat er vanaf nul begonnen dient te worden. De expertise is bij ORTS aanwezig, de samenstelling in de eilanden maakt het lastiger om er een succes van te maken. Alleen door opnieuw te beginnen kan er een omroep zonder eilanden ontstaan. Immers: “De geschiedenis leert ons namelijk dat veranderingen nauwelijks bespreekbaar zijn geweest. Initiatieven daartoe strandden altijd”. Aldus Jos Huijbregts die in 2011 al over een vooruitziende blik leek te beschikken.

Een gedachte over “[OPINIE] We moeten de ORTS opheffen

 • 13 juli 2016 om 20:26
  Permalink

  Met alleen op zaterdag bij de uitzending rondhangen bereik je niet veel.
  Bedenk dat het eigen vlees is gekeurd door een medewerker die hiervoor ineens betaald is aangesteld. Een paar jaren geleden heeft een werkgroep van ORTS-ers ook een toekomstvisie gemaakt. Het bestuur van toen deed er niets mee. Het huidige bestuur bestaat heden merendeels uit de leden van toen. Kijkend naar de uitgebracht visie kom je niet verder als een mooi verhaal. Er is geen geld en de medewerkers worden haast niet genoemd. Medewerkersparticipatie kent men niet en medewerkers moeten maar afwachten welke kant het uitgaat. Plichtsgetrouw doen ze hun ding. Verder moeten lokale omroepen volgens het nieuwe beleid zich omvormen naar streekomroepen. In de omgeving zit geen enkele lokale omroep te wachten om met deze club samen te gaan. Dus, beste van Mook gewoon stoppen met dat pappen en nathouden en met nieuwe mensen en een communicatie bestuur opnieuw beginnen.

 • 12 juli 2016 om 22:57
  Permalink

  Jammer dat dit zo gaat. Laat men onderling eens eerst proberen om op 1 lijn te komen. Zonde dat een lokale omroep met zoveel goed willende vrijwilligers zo het nieuws moet halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *