Opinie: Na de Bast nu ook Gele hesjes voor de Kaaiendonkse carnavalsvierder?

Is er in Oosterhout een volkswoede ontstoken? Of is het een spreekwoordelijke storm in een glas water? De geruchten gingen al langer binnen carnaval minnend Oosterhout. De Pop, zoals de Smulnar in de volksmond wordt genoemd, zou op de dinsdagavond van carnaval niet langer meer in de brand worden gestoken.

Het afbranden van deze Smulnar symboliseerde jarenlang het officiële einde van dit leutige feest. Prins Mienus kon zijn stem laten herstellen, de Raad van Elf mocht eindelijk met de voetjes op tafel. De carnavalsvierders konden met een gerust gemoed naar huis. Kaaiendonk werd weer Oosterhout. Het zat er weer op. De smeulende resten van de Smulnar op de Markt werden door de brandweer na geblust. Klaar, over, einde van weer een jaar carnaval.

Kort na het afbranden van de Pop op de Markt in 2018 liet de gemeente Oosterhout het organiserend comité van veel carnavaleske activiteiten, de O.C.S., weten dat vanuit de gemeente en brandweer aan het laten afbranden van de Smulnar, niet langer zou worden  meegewerkt. Niet langer was er ondersteuning voor dit gebruik om carnaval af te sluiten. Redenen zullen gemeente en brandweer er voldoende voor hebben gehad. Maar al die redenen doen er niet toe. Geen ondersteuning vanuit de gemeente betekent gewoon geen vergunning. Geen brandweer betekent simpelweg dat de Pop niet op een veilige wijze aangestoken gaat worden én er ook geen toezicht is op het veilig opbranden van de Smulnar.

Op 1 februari van dit jaar maakte de O.C.S. bekend dat “na lang wikken en wegen is besloten tot het afzien van het in brand steken van de Smulnar”. Het bestuur van de O.C.S. geeft toe dit besluit met pijn in haar hart te hebben genomen maar dat zij het publiek en de omgeving niet willens en wetens aan een risico, hoe klein dan ook, willen blootstellen. Die opstelling vind ik begrijpelijk. Het zal maar een keertje misgaan. Dan ligt de verantwoordelijk enkel en alleen bij de O.C.S., sterker nog bij de bestuursleden van de Oosterhoutse Carnaval Stichting. Op Facebook zijn de reacties niet mals. Mensen zien het besluit alsof er iets van hen gestolen, afgepakt wordt.

Emotionele hartenkreten zijn niet van de lucht: “Ach mensen toch! Weer een traditie weg!!! Kom op zeg!! De afsluiting, janken op de markt, in de kou, regen,…..weg, het carnaval in Oosterhout gaat langzaam weg (….) om te janken (…) als bij het verbranden van ONZE pop….”.

Een echte petitie is online gezet. Poll over deze heikele kwestie schieten als paddenstoelen uit de lucht.Maar er zijn ook lijsten waar de Kaaiendonker zich kan uitspreken tegen het besluit om de Smulnar niet langer te laten afbranden door daar zijn of haar handtekening op te zetten. De “Volkswoede” richt zich voornamelijk op de gemeente. Die zorgt er voor dat deze traditie om zeep wordt geholpen, zo valt her en der te concluderen. Insiders weten zelfs te melden dat betrokken brandweermannen écht wel willen maar niet mogen van de gemeente Oosterhout. En die is de baas!

Kortom veel ophef. Veel ophef, binnen een bescheiden groep. Veelal mensen die oprecht betreuren dat deze traditie is gesneuveld. En terecht. Want het was natuurlijk altijd wel een momentje. Met andere feestvierders op de Markt treuren om het feit dat het leukste feest ter wereld er weer op zit. Met een flink stuk in je kraag, een traantje wegpinken bij de aanblik van de vlammen die de Smulnar verwoesten en daarna met een halfgare friet met mayo naar huis slenteren.

Maar is dit nou het einde van de wereld? Nee, natuurlijk niet! Iemand met historisch besef reageerde dat vroeger de Nar werd weggereden. Het carnaval vierende volk kon de Smulnar dan uitzwaaien. “Ook een mooi afscheid”, zo stelde deze mevrouw. En gelijk heeft ze natuurlijk.

Ik ben zelf niet zo’n Carnavalsvierder meer. Toch ik ging nog wel ieder jaar tegen half twaalf naar de Markt, om de afsluiting te aanschouwen.
Toch heb ik er alle vertrouwen in dat al die vrijwilligers van de O.C.S. Want dat het vrijwilligers zijn, vergeten we soms wel eens.
Ik heb er alle vertrouwen in dat deze mensen gaan zorgen voor een waardige, mooie ceremonie om het Carnavalsfeest af te sluiten.

De mensen die al jaren zorgen voor een prachtig feest, De mensen die zorgen dat iedereen die dat wil, in Kaaiendonk een fantastisch feest kan hebben laten Kaaiendonk echt niet in de steek.

Bovenstaande opinie verscheen eerder op Peter’s Kijk. Wilt u uw blog of opinie ook onder de aandacht brengen? Mail naar redactie@ookvanwosterhout.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *