Handhavers en gezag

Het is voortdurende discussie, het optreden en de aanwezigheid van politie en andere handhavers, de zogenaamde Buitengewone Opsportings Ambtenaren (kortweg BOA’s). Dan zijn ze er weer te veel, dan te weinig, dan durven ze niets te doen en dan treden ze weer te heftig op.

Nu geloof ik best dat het vak van ordehandhaver een moeilijke is waar veel maatwerk nodig is. De een overtreder heeft genoeg aan een boze blik van oom agent, terwijl de ander meer gebaat is bij een tochtje naar het politiebureau. Het inschatten van de situatie en daarnaar handelen is van groot belang voor de ordehandhavers, het maakt het verschil tussen schreeuwende ruzie en begrip bij de burger. Dit is ook erg van belang in het uitgaansgebied, het zogenoemde KLM-gebied, waar in het weekend genoeg mensen rondlopen die een slok teveel op hebben. Als deze mensen iets verkeerds doen is het niet handig om als agent zijnde een grote bek open te trekken en je bonnenboekje tevoorschijn te toveren, zo snel dat Harry Potter er jaloers op zou zijn. Juist op die momenten moet de mensenkennis van de agent naar boven komen en moet hij inschatten op welke toon hij diegene aan moet spreken zonder een groepsgevecht te veroorzaken.

Wat onze grote vrienden van het district Oosterhout ook niet moeten doen is van een afstandje toe gaan kijken. Het bevordert je gezag niet echt als je merkt dat er een nare situatie ontstaat en je blijft met een aantal collega’s als een groep hang-agenten bij je busje staan, terwijl de portiers het op mogen lossen.

Daarnaast hebben we ook nog onze meest gewaardeerde stadsgenoten: stadstoezicht. Deze mensen lopen met zo’n debiel groot kastje de hele dag rond om boetes uit te delen. Dat ze daarbij nogal chagrijnig en vervelend zijn kan ik wel begrijpen. Ik zou er ook ziek van worden als ik de hele dag rond moest lopen met zo’n groot kastje, in een uniform wat duidelijk laat zien dat je absoluut geen gezag hebt en dat het imago heeft dat het laag-opgeleiden van de straat moet houden. Al met al geen ideale werkomstandigheden, al doen de handhavers er weinig aan om het beeld dat er heerst te veranderen.

Het is jammer dat onze handhavers met de nek aangekeken worden. Zij zijn het die de excessen uit de samenleving filteren en ervoor zorgen dat we veilig over straat kunnen lopen. De handhavers van stadstoezicht moeten ervoor zorgen dat iedereen met een parkeervergunning zijn auto kan parkeren en dat de gemeentekas gevuld blijft.

Het gebrek aan gezag ligt niet alleen aan de personen zelf, het systeem werkt er flink aan mee. Kijk alleen maar naar de politie, het korps wordt niet samengesteld op kwaliteit, het is belangrijker om een x aantal allochtonen en een z aantal vrouwen te hebben. En door het gebrek aan mensen die de politieacademie willen volgen wordt iedereen aangenomen, ongeacht of diegene de juiste kwaliteiten heeft.

En als ze dan aan het werk zijn worden ze gehinderd door regelgeving die zo complex en bureaucratisch is dat de agent er meer tijd aan kwijt is dan dat hij op straat is. Het gebeurt vaak genoeg dat een agent nog proces-verbaal op zit te maken van een aanhouding terwijl de aangehoudene alweer op straat staat. Het wordt allemaal nog veel erger als de agent geweld heeft gebruikt, dan zit er voor de crimineel zoveel rechtsbescherming aan vast dat de agent wel drieduizend keer nadenkt voor hij zijn stok op pistool pakt.

Voor het gezag van de politie zou het niet verkeerd zijn als een agent eens een tik uitdeelt aan een raddraaier zonder dat het voorval door een hoop mensen onderzocht wordt.

2 gedachten over “Handhavers en gezag

  • 10 februari 2010 om 12:26
    Permalink

    Punt blijft dat onze lokale handhavers het zichzelf al onmogelijk hebben gemaakt door een breed gedragen en actieve lastercampagne over zich af te roepen in vooral het weekblad Oosterhout. Hoe kunnen die mensen nu ooit nog respect afdwingen als heel de Oosterhoutse samenleving al tegen ze is.

    Ze werken daar allereerst zelf aan mee maar de beleidsmakers werken daaraan in nog grotere mate mee. Moet inderdaad de bescherming van burgers niet voorop staan. De scholieren van het Frencken zijn hier in mijn ogen duidelijk over en hebben een punt!

    Tot slot nog iets waar ik me persoonlijk aan stoor en wat juridisch eens bekeken zou moeten worden. De auto van de handhavers. Het is geen officiële politieauto. Daarom mag hij volgens mij ook niet zo gestriped zijn. https://www.politiestriping.nl/ Zijn onze handhavers zelf illegaal bezig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *