Leerlingen Frencken College dienen wensen in bij gemeenteraad

De jeugd heeft de toekomst. Onder dat motto zijn de komende maanden alle middelbare scholen uitgenodigd om met de gemeenteraads(kandidaten) in  gesprek/debat te gaan. Vandaag was het als eerste de beurt aan het Monseigneur Frencken College. Vanaf de slotlaan is het nou eenmaal niet zo ver naar het slotjesveld. Eenmaal van de kou bekomen en na een plekje te hebben ingenomen op een zetel of de publieke tribune barstten de vragen, opmerkingen en soms een rake bijdehante conclusie los. Dat het de scholieren menens was merkte Jan Peters al snel toen hij geconfronteerd werd met het feit dat het niet erg liberaal is om tegen een coffeeshop te zijn. Mensen zijn toch zelf verantwoordelijk?! Maar goed, voor een middelbare scholier is dat simpeler dan voor een lijsttrekker.

Het lijstje van de scholieren was indrukwekkend:

Wensen en vragenlijstje scholieren MFC aan raadsleden
Wensen en vragenlijstje scholieren MFC aan raadsleden

Opvallend was de mening van de scholieren over Outflow. Niet cool, zonde van het geld en voor een scholier van 16,17 of 18 niet aantrekkelijk. Het idee ontstond dat ze het liever opgeheven zien worden. Oosterhout is maar ingedut. Breda is beter, leuker cooler, vetter en daar mogen ze de kroegen wel in. Het moet dan eigenlijk ook wel druk worden in de Pandora met Carnaval. Dan mogen ze eindelijk ergens binnen en dat is niet eens geregeld door de gemeenteraad. De Oosterhoutse horeca ondernemers worstelen met deze doelgroep die ze wel willen bedienen, maar problemen met de handhaving van de drankregels maken het gewoon lastig. Daarnaast merkte de raad, net als de ondernemers dat jongeren elkaar sterk bijten. Er is verschil tussen 12-15, 16-17, 18-20 en misschien nog wel verder. Dat maakt het ook voor Outflow lastig zich te profileren.

De jeugd is wel voor een bioscoop maar begrijpt dat het met de grote Must See bioscoop in Breda lastig wordt daar een Oosterhouts alternatief tegenover te stellen. Een discotheek is meer dan welkom, Zalinaz werd als voorbeeld genoemd, eventueel te combineren met een bioscoop of andere (evenementen)activiteiten in een waar Evenementencentrum. Mocht dit allemaal niet lukken dan willen de scholieren graag een busverbinding naar Breda, ook ’s nachts. Dan hoeven ze niet meer zelf met (of zonder) BOB te rijden, te fietsen of heel stoer door hun ouders opgehaald te worden.

Puntje dat ze misschien wel van hun ouders mee hadden gekregen was trouwens dat ze het betoog van EvR in weekblad Oosterhout ondersteunen en zich afvragen of er nu echt een bonus zit aan de parkeerboetes uitgeschreven door de handhavers. Kunnen deze niet meer bevoegdheden krijgen en bijvoorbeeld optreden tegen de jongeren die mij lastigvallen vroeg één van de aanwezigen zich af. Een ander meisje vroeg zich af of het door de politie beveiligde gebied rond de klappijstraat wel groot genoeg is? “Wat heb je eraan als je verkracht wordt en het staat op beeld?” Waarmee ze doelde op de camerabewaking. Dhr. Bisschop lichtte hierop toe dat er door de politie live uitgelezen wordt en eventueel snel ingegrepen wordt mocht een dergelijk geval zich daadwerkelijk voordoen. terechte opmerking blijft natuurlijk dat er onderweg naar huis nooit 100% veiligheid is te garanderen.

De coffeeshop blijft een moeilijke discussie. De VVD en het CDA zijn duidelijk tegen, andere partijen denken daar soms anders over. Reguleren van “relatief veilige drugs” in een coffeeshop leek de scholieren wel wat. De troep op straat is veel erger en niet controleerbaar. Waar de tegenstanders tegenover stelde dat er geen cultuur zou mogen worden gecreëerd waarin drugs überhaupt gestimuleerd moet worden. Maar duidelijk was dat de scholieren wel met een Oosterhoutse coffeeshop zouden kunnen leven. Arnoud Kastelijns houdt het allemaal nauwlettend in de gaten. In zijn panden, op zijn evenementen en bij hem voor de deur vindt je geen drugs. En in de klappijstraat ook niet voegde hij nog maar toe. De scholieren merkten hierop op dat er meer plaatsen zijn waar je drugs kunt kopen. Waarop D66 lijsttrekker Wim van Neutegem opmerkte dat hij, toen hij véééééle jáááááren geleden op het Frencken zat, ook al precies wist waar hij drugs had kunnen kopen. Een slotopmerking ten aanzien van dit punt was dat camera-toezicht op dit punt niet helpt, het zou betekenen dat er op alle openbare plekken én bij sommige huizen camera’s zouden moeten komen. Waarbij men eigenlijk weer terug kwam op het culture probleem rondom dit thema.

Tot slot van de middag informeerde GroenLinks nog naar de maatschappelijke betrokkenheid van de jongeren. “Wat vinden jullie van het sociaal beleid, milieu, duurzaamheid en dergelijke?” Waarop het angstvallig stil bleef. 

Na afloop merkte één van de scholieren op dat “die man van Gemeente Belangen” wel verstand heeft van wat er in zijn eigen bedrijf en op zijn eigen evenementen gebeurd en dat hij daar graag over praat. Maar dat ze zo haar vraagtekens had of de gemeenteraad de plaats is om het over jezelf te hebben. Een conclusie die we steeds vaker terug horen in Oosterhout. Wat dat betreft bij deze de tip toch eens over bredere zaken te gaan spreken. Cees Noltee kenmerkte zich weer zoals hij altijd in de raad zit. Soms praat ie net even over iets anders dan de rest, maar met de beste bedoelingen dat was wel duidelijk. Verder waren er weinig uitblinkers: het zinneke van Van Ginneken ontbrak evenals de Onafhankelijke Fractie. De scholieren vonden dat de raadsleden vooral bezig waren met hun eigen promotie en profilering en maar weinig kritisch en inhoudelijk waren richting de voorstellen van de scholieren.

Al met al heerste er toch een prima sfeertje en was het goed om te zien dat er meer jeugd iets over Oosterhout wil zeggen dan alleen de bloggers op deze website.

3 gedachten over “Leerlingen Frencken College dienen wensen in bij gemeenteraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *