Opinie: Amphia breekt ziekenzorg in Oosterhout af

Daar gaat ons mooie ziekenhuis, er verdwijnt maar liefst 21.000 vierkante meter ziekenhuis in Oosterhout. Positief is dat Amphia Oosterhout een mooi nieuw ziekenhuis schenkt, maar dat het inleveren van zoveel vloeroppervlak gevolg heeft voor de basisvoorziening zorg.

Dat is uiteraard geen nieuwe ontwikkeling, sinds de fusie van de ziekenhuizen in Oosterhout en Breda worden vestigingen afgebouwd ten koste van stokpaardje Molengracht. Dat mag logisch lijken, onze regio is daar niet uniek in, maar het is jammer voor de stedelijkheid van Oosterhout. Een stad met inwoners die sinds decennia kan rekenen op een volwaardig ziekenhuis heeft elk jaar een functie zien vertrekken richting Breda.

Het lijkt me niet goed voor Oosterhout. Onze wethouder zal zich vast ingespannen hebben voor een goed ziekenhuis dat voorziet in de basiszorg, maar ik vind het allemaal wel erg minimaal. Is de nieuwbouw van het Amphia Oosterhout-waardig of is dit het begin van een nog grotere afbraak in de oosterhoutse zorg?

5 gedachten over “Opinie: Amphia breekt ziekenzorg in Oosterhout af

 • Pingback: Opinie: Oosterhout is vrij van criminaliteit… toch? | OokvanWosterhout.nl

 • Pingback: Opinie: Gezondheidszorg regio Oosterhout in gevaar

 • 20 maart 2011 om 05:10
  Permalink

  Wethouder Willemsen, die hierover het woord voerde via diverse krantn, zal het niet erg vinden. Hij zou zijn kinderen wel naar de Bieb brengen wanneer die in Dommelbergen gesloten zou worden. Dan zou hij het waarschijlijk ook niet erg vinden wanneer zijn kind spoedeisende hulp nodig heeft en er een half uur op moet wachten.
  Het gaat deze man alleen maar om de uitstraling en niet om wat goed is voor Oosterhout.
  En dát is zo jammer.

 • Pingback: OokvanWosterhout.nl › Opinie: Over artsen die ons kaalplukken

 • 18 maart 2011 om 20:59
  Permalink

  De afbraak in de zorg is al aan de gang sinds de neoliberalen het onzalige idee kregen om de vrije markt de boel te laten regelen. Gevolg: hogere kosten en minder zorg. Daar is de ontmanteling van het Pasteurziekenhuis een mooi voorbeeld van.

  Willen we deze negatieve tendens doorbreken, is het zaak dat de overheid zijn burgers weer gaat beschermen en ingrijpt in de markt. De creatie van een ziekenfonds is een goede optie. Lage overhead, geen asociaal beloningssysteem en een beperkte winstmarge kunnen zorgen dat de private sector weer wakker geschud wordt en dat deze de klant weer centraal stellen.

  De Engelse optie, waar sprake is van publiek-private samenwerking, zou eventueel ook te overwegen zijn. Mijn voorkeur gaat nog een stapje verder. Nationaliseer de zorg! De gedachte dat men geld verdient aan ziekte en leed is te pervers voor woorden.

  Welke optie het ook wordt; er moet iets veranderen. Momenteel moet voor sommige spoedeisende hulp al worden uitgeweken naar Breda! We glijden langzaam af naar Amerikaans wantoestanden. Dat moeten we koste wat het kost voorkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *