Opinie: Over centjes en nog wat

Dan baal je als gemeente toch even dat we hier in Nederland een eerlijke rechtsprekende macht hebben. Een wet die de overheid moest helpen bij het tegengaan van overlast en criminaliteit (de identificatieplicht) zorgt er nu ineens voor dat er een flink gat in de begroting zit. En tegelijkertijd roept de MKB in Oosterhout ook nog eens op tot lagere parkeertarieven. In economische voorspoed maakt dat niet veel uit, maar daarvan is nu ook absoluut geen sprake.

De vraag is eigenlijk zo logisch als ik weet niet wat. Als je verplicht bent om je te kunnen legitimeren, is een identiteitskaart dan niet een noodzakelijk goed voor iedere Nederlander? De Hoge Raad heeft afgelopen week besloten dat dit zo is en dat identiteitskaarten voortaan gratis moeten zijn. Achteraf lijkt dat een logische conclusie, maar de overheid is er niet blij mee. Het maken van die identiteitskaarten kost namelijk geld en de inkomsten die de kosten moeten dekken vallen nu weg. Aangezien de Nederlander bij het woord ‘gratis’ altijd net wat alerter is vond er een massale run op identiteitsbewijzen plaats. Zoveel dat veel gemeenten besloten hebben de kaarten alleen nog maar te verlenen aan personen die daar absolute noodzaak bij hebben. Mensen met een paspoort of kaart die nog lang geldig is hebben even pech.

Maar dat was het nog niet op financieel gebied voor de gemeente Oosterhout. Het plan van het college om de parkeertarieven te verhogen is slecht gevallen bij het MKB. Verhogen van de parkeertarieven zou volgens de ondernemers zorgen voor een slechtere concurrentiepositie en dus minder bezoekers. Dit is dus schadelijk voor de lokale economie, en dat zou zonde zijn want Oosterhout staat goed bekend als winkelstad.  Maar als de gemeenteraad besluit om de verhoging niet in te voeren zit de gemeente weer met een tekort, en moet er dus meer bezuinigd worden. En dat is voor niemand leuk.

Maar de huidige economische situatie is nou eenmaal niet leuk, en van geen enkele oplossing worden mensen blij. Toch ben ik van mening dat de gemeente Oosterhout met het verhogen van de lasten voor bewoners de verkeerde keuze maakt. In tijden van economische tegenslag komt de begroting onder druk en heeft de overheid de keuze om of meer geld op te halen of om minder uit te geven. Het verhogen van de lasten werkt naar mijn mening het economisch herstel tegen omdat de burger dan minder geld te besteden heeft en uit angst voor verdere verhogingen van de lasten de hand op knip houdt. Lagere bestedingen van consumenten zorgen voor minder werk in winkels en bij de productie en dat is slecht voor de werkgelegenheid, voor je het weet ben je in een vicieuze cirkel beland waar je maar moeilijk uit komt.

Maar er is nog een andere reden waarom het beter is om meer te bezuinigen dan om meer inkomsten binnen te halen. In economische voorspoed groeien de uitgaven van de overheid volop mee, er komt meer geld binnen dus er kan ook meer uitgegeven worden. Hierdoor ontstaan aan met de name de zachte beleidskant veel projecten of afspraken die op dat moment te financieren zijn (of voor mensen met het IQ van een PVV’er: linkse hobby’s). Een aantal daarvan (let goed op, ik zeg niet allemaal) is een product van de luxe die wij in Nederland gewend zijn, maar die worden vaak als verworven recht gezien. Met als gevolg dat Nederland een sociaal pakket heeft waar de hele wereld alleen maar van durft te dromen, maar niet kan uitvoeren omdat het te duur is. Tel daarbij op dat mensen steeds korter willen werken voor hetzelfde geld en het sociale beleid wordt onbetaalbaar. Om dit beleid betaalbaar te houden moet het teruggebracht worden tot realistische porporties, maar als je dat wilt doen ben je meteen asociaal. Maar eigenlijk zijn degenen die het huidige beleid van jongerenwerk, re-integratie of kinderopvang overeind willen houden asociaal omdat zij de burger luxe producten als standaard aan willen smeren, terwijl dit financieel onverantwoord is en de burger er later veel meer moet betalen. Bij deze roep ik het college dan ook op om eens goed te kijken naar doublures in het sociale beleid en te zorgen dat er degelijke hulp overeind blijft die ook nog eens betaalbaar is. Dan ben je namelijk helemaal niet asociaal en hoef je ook niet onevenredig veel in de portemonnee van de hardwerkende Nederlander te graaien.

Om opmerkingen in de trant van “je wilt alleen maar de zwakkeren extra pakken” te voorkomen, zal ik het hier alvast toelichten. Ik betoog dat het nut heeft om minder uit te geven en zo de financiën op orde te brengen en toch nog sociaal beleid te kunnen voeren. Het geld van de overheid gaat nou eenmaal naar de zwakkeren in de samenleving, dus daar wordt gekort ja. Logisch, want waar je geen geld aan uitgeeft kun je ook niet korten. En laten we eerlijk zijn, ook met minder van het huidige sociale beleid zal onze samenleving niet teruggaan naar de oertijd, dus wat minder mag best. Zeker als dat verplichte lastenverhoging overbodig maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *