Opinie: PvdA: van leiden naar lijden

 

Brekend nieuws uit de Oosterhoutse politiek. Abdul Haijami en Meltem Cömertpay stappen uit de PvdA-fractie en beginnen hun eigen partij, Oosterhout Anders. Een slecht bericht voor de coalitie en de afdeling Oosterhout van de PvdA. Maar het is wel een belangrijk signaal dat beide raadsleden hier afgeven.

 Te weinig ruimte om aandacht te besteden aan het sociaal-maatschappelijke aspect van de Oosterhoutse samenleving, dat is het argument dat beide raadsleden gebruiken voor hun vertrek uit de fractie. Een slim gekozen argument, vaag genoeg om er alle kanten mee op te kunnen, maar toch ook zo herkenbaar dat PvdA-leden zich aangesproken voelen. Het is een veel diplomatiekere opmerking dan de twee SP-leden die laatst uit de Provinciale Staten-fractie stapten. Die hadden het over het ‘monddood’ maken.

 Het vertrek, met de argumentatie, roept ook vragen op. Juist in dit college zou de PvdA de partij moeten kunnen zijn die op sociaal-maatschappelijk vlak de lijnen uitzet. Waarom lukt dit dan niet? Zit Bisschop zo in de tang bij VVD en Gemeentebelangen, dat ze zich niet kunnen profileren? Kan hij echt niet op tegen de ervaren Piet de Jong (CDA), de brullerige Arnoud Kastelijns (Gemeentebelangen) of de jeugdige Jasper Ketting-Olivier (VVD)?

 Bij de buurthuizendiscussie was de PvdA-fractie al flink verdeeld. To hoe ver ben je bereid om het coalitiebelang voor de partijprincipes te laten gaan? Het verdeeld stemmen was nodig om de coalitie niet te laten vallen, maar is wel kenmerkend voor het dilemma waar de PvdA zich momenteel in bevindt.

 Dat dilemma wordt alleen maar lastiger door de problemen op het landelijke niveau. De partij heeft geen duidelijke koers, behalve dat het nu ‘nee’ gaat zeggen tegen nieuwe bezuinigingen. Maar de lokale fracties van de PvdA zitten in grote mate wel in coalities. Zonder een duidelijke visie van de landelijke fractie over hoe zaken dan wel georganiseerd zouden moeten worden is het lokaal schipperen.

 In een stad als Tilburg heet de PvdA nog een persoon als Jan Hamming als wethouder (binnenkort de burgemeester van Heusden). Een man die de denkkracht en uitstraling heeft om zelf de socialistische ideologie te vertalen naar beleid met visie. De Oosterhoutse PvdA kent een dergelijk uithangbord niet. Noch Carla Bode, noch Dick Bisschop hebben de afgelopen jaren laten zien dat zij vanuit een ideologie bevlogen politiek kunnen bedrijven.

 Raadsleden die nog zoekende zijn naar mogelijkheden of een lijn waar zij zich aan vast kunnen houden, lopen daardoor vast. Met als gevolg dat zij zich niet meer thuis voelen binnen de fractie. Bij Haijami merkte je dat goed, onder andere bij zijn verhaal over de aanpak van Marokkaanse probleemjeugd.  

  Conclusie is dat zonder een duidelijker verhaal vanuit de partijtop, of een bevlogen politicus, het voor de PvdA steeds meer lijden wordt in plaats van leiden.

3 gedachten over “Opinie: PvdA: van leiden naar lijden

 • Pingback: Opinie: De politiek moet nog flink aan de slag | OokvanWosterhout.nl

 • Pingback: Satire: Cock Kardinaal opteert voor rol fractievoorzitter Anders Oosterhout | OokvanWosterhout.nl

 • 7 februari 2012 om 16:27
  Permalink

  Verrassende stap van beide raadsleden om voor zichzelf te gaan beginnen. Maar toch ook weer niet helemaal zo verrassend. Het was binnen de lokale PvdA wachten op een schisma. Oorsprong van deze afsplitsing ligt natuurlijk al een tijd terug, de tijd dat er een competente lijsttrekker/wethouder voor de PvdA in Oosterhout gekozen/aangewezen moest worden. Daar won de emotie het al van de competentie en ratio.
  Nu verlaten 2 van de 5 PvdA raadsleden de fractie om dat zij volgens eigen zeggen te weinig ruimte krijgen om aandacht te besteden aan het sociaal-maatschappelijke aspect van de Oosterhoutse samenleving. Een onderwerp waar de lokale Sociaal-Democraten juist keihard werk van zouden moeten maken.
  Een bittere pil moet het zijn voor het oosterhoutse PvdA. voor het Bestuur, de fractie en de lokale partijtop.
  Ik ben zeer benieuwd naar de prestatie die de twee ‘overstappers’gaan laten zien met de nieuwe partij (ja hoor, er kan nog meer bij!)OosterhoutAnders. benieuwd omdat ik tot op heden weinig verheffende bijdragen van beiden heb mogen vernemen. Als raadslid scoren ze voor mij tot nu toe een onvoldoende. Kijken wat de herwonnen vrijheid voor Haijami en Cömertpay gaat doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *