Opinie: Tijd voor een nieuw H19

Logo H19 (bron: www.fffdenhout.nl)
Logo H19 (bron: www.fffdenhout.nl)

Kunst kan zelden uit zichzelf bestaan. Tijdens een treinreis sprak ik ooit met de PR-dame van een museum in Amsterdam. Zij vertelde dat het betreffende museum door de verkoop van merchandise en de verhuur van kunst zonder subsidie zou kunnen. Dat museum heeft, in de ogen van veel andere kunstzinnige instellingen, geluk. Daar durf ik aan te twijfelen, volgens mij gaat het om commerciële visie en slim werken.

Zo’n intro ontstaat alleen als je gaat nadenken over de subsidie voor H19. De gemeente wil deze korten en H19 liet duidelijk weten dat dit niet mogelijk was, er zouden dan gaten vallen in het programma. De naam H19 verwijst naar het pand waar zij gevestigd zijn, Heuvel 19. Dat gebouw is bijzonder mooi, maar stokoud, en H19 had al gehoopt op een prima plekje in het Huis voor Cultuur. Dat ging niet door en daarom willen ze nu een lift, of de gemeente maar even de portemonnee wil trekken voor nog een verbouwing. Sinds jaar en dag kunnen kinderen hier leren om instrumenten te bespelen. Het resultaat is jaarlijks te aanschouwen op de zaterdagmiddag van het Parkfeest.

De organisatie van H19 komt op mij ouderwets over. Zij geloven in een gebouw, ik niet. Ze lijken te zeggen: jij komt naar mij, ik leer jou wat, ik woon in de tempel der kennis. Vervolgens wachten of er genoeg mensen datgene willen leren wat H19 te bieden heeft. Zowel op de basisschool als op de middelbare school komen kinderen en jongeren in aanraking met muziek. Voor velen is dat de prikkel om een instrument te gaan leren spelen, en of dat nou ‘mieke hou je vast’ op de blokfluit is of ‘Sultans of swing’ op de gitaar maakt dan niet echt uit. In die scholen zou H19 moeten zijn, niet in hun eigen fort maar buiten, de liefde voor muziek delen.

Tweede punt is de financiering van H19. Zij ontvangen subsidie van de gemeente om de boel overeind te houden. Die subsidie ontvangen ze standaard, en is jaarlijks hetzelfde. Dat is geen stimulans om een leuk programma te bieden. Zonder mensen binnen te halen krijgen ze het geld toch al. Als je de situatie omdraait, subsidie binnenhalen per binnengehaald lid of cursist, ontstaat er vanzelf een drive om aan te sluiten bij de behoeften van de markt.

Dus zonder eigen gebouw, wat goedkoper en socialer is, en met beter aanbod pas achteraf de subsidie binnenhalen kan H19 ineens heel slim en een stuk rendabeler zijn. Daar inspireerde het eerdergenoemde museum mij toe, hopelijk kan ik over een paar jaar H19 als lichtend voorbeeld van rendabele cultuur noemen in de trein.

Een gedachte over “Opinie: Tijd voor een nieuw H19

  • 15 juli 2013 om 11:54
    Permalink

    Bovendien wordt VN-verdrag Mensen met een Beperking binnenkort geratificeerd en dan moet H19 toch geheel aangepast en gehandicaptentoegankelijk worden, wil ze nog subsidie krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *