Opinie: Shutdown als stok achter de deur

Versoberen of niets doen?

In de Verenigde Staten van Amerika beperkt de overheid momenteel haar diensten. Volgens de media een complete ramp, als je andere signalen mag geloven doet 98% van de Amerikanen nog steeds zijn dagelijkse dingen en gaat het leven gewoon door. Uit de cijfers in de media begreep ik dat ongeveer één miljoen ambtenaren naar huis mag/moet en er nog eens één miljoen zijn gevraagd hun werkzaamheden pro deo voort te zetten. Op een totaal van 316 miljoen Amerikanen is dat minder dan een procent.

Het lijkt me voor de getroffen personen erg wrang. De politiek maakt er een puinhoop van, jij bent de dupe. De Amerikaanse schuldenlast loopt onder andere op door defensie-uitgaven en toegenomen activiteiten van de veilidheidsdiensten. Juist deze uitwassen blijven grotendeels voortbestaan, doordat het militaire apparaat, traditioneel, zo vertellen de media, buiten schot blijft.

In Nederland kennen we momenteel ook een grote overheid, waar letterlijk bezuinigd wordt om vervolgens een banenproject te kunnen starten. Banen schrappen om banen te creëren. Grotendeels zonder dat de overheid de hand in eigen boezem steekt.

De overheidsfinanciën in Nederland lijden onder toenemende kosten van gezondheidszorg. We verlengen levens steeds langer en verwachtten dat ook. De ethisch onmogelijke vraag over wat daarin acceptabel is, durft niemand te stellen. Zolang we ons die niet stellen zal er geld uit een andere hoek naar toe moeten.

Vertrouwen koesteren in onze economie is een andere optie. Met een beetje meer consumentenvertrouwen en wat minder angst zouden we er al bovenop zijn. Gelukkig corrigeert het systeem zichzelf en komen er weer positievere signalen uit de woningmarkt. Neemt niet weg dat me van het hart moet dat we de laatste jaren in Nederland structureel de put zijn ingepraat.

Daar bovenop vindt een bepaald politicus in Nederland het nodig om de bevolking angst aan te jagen. Een trend die ingezet is onder Fortuyn en tot heden voortduurt. Zo zou Europa onze problemen veroorzaken en onze etnische diversiteit is de grootst mogelijke bedreiging. Naar mijn mening is diversiteit een kans, mits we ook dat koesteren. Het kan letterlijk de deuren openen naar alle hoeken van de wereld, daar waar wij als Nederlanders zo graag handel drijven.

Maar terug naar het onderwerp. Met de huidige verdeeldheid in het kabinet, het vlees noch vis zijnde uitruilakkoord en de economische omstandigheden zou een shutdown zo gek nog niet zijn. Alle niet essentiële overheidsdiensten dicht, totdat de politiek een oplossing vindt. Die oplossing is wat mij betreft regelgeving vervangen door simpelere regelgeving, zodat niet tien ambtenaren zich bezighouden met het hetzelfde probleem. We vinden in dit land structureel een probleem voor iedere oplossing, in plaats van een oplossing voor ieder probleem. Die mentaliteit moet veranderen. Op alle niveaus, van ambtenaren, tot politiek, tot burger. Totdat dat besef doordringt en de overheid wat efficiënter gaat werken zou een shutdown wat mij betreft een optie zijn, als stok achter de deur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *