Opinie: Optimisme werkloosheidcijfers volledig misplaatst

Versoberen of niets doen?

We hebben met zijn allen behoefte aan goed nieuws. Net voor de kerst en met een magerder loonstrookje voor de boeg in januari. Dat beseft het kabinet ook. Onterecht laden zij de lagere werkloosheidscijfer met een positieve boodschap. Asscher stelt in reactie op de cijfers van het CBS dat het minder slecht gaat, maar de feitelijke situatie is slechter dan ooit.

‘De daling van de werkloosheid gaat gepaard met een toename van het aantal mensen dat zich terugtrekt van de arbeidsmarkt.’ Meldt het CBS. Dat betekent dat de werkloosheid niet krimpt doordat er meer mensen werken, maar doordat een aantal zich niet langer als werkloos opgeeft. Zo laat hetzelfde nieuwsbericht weten dat jongeren ervoor kiezen om door te studeren. Op die manier ontlopen ze nog tijdelijk de problemen op de arbeidsmarkt.

Ook komt in het artikel naar voren dat het aantal WW-uitkering is gegroeid. Ik vraag me af of het ergste al geweest is. De starters op de woningmarkt hebben inmiddels hun buffers op orde om weer te kopen, zo vertelde mij een hypotheekadviseur. Ik hoop het oprecht, want op die manier kan op de woningmarkt het vertrouwen terugkeren. En dat zou de economie aan kunnen jagen. Maar ik vrees het ergste omdat juist jongeren nog steeds de grootste dupe zijn van de crisis.

In het belang van onze economie en onze toekomst zou dit kabinet nu eindelijk eens moeten stoppen met alle onnodige onzekerheid. Stop met het schuiven van geld, dat per saldo allemaal niets oplevert. Stop met het graaien uit de pensioenen en huuropbrengsten. Stop met het ophogen van de lasten van burgers. Wellicht is een Belgische model veel beter werkbaar. Lange tijd geen regering en een florerende economie. Een demissionaire regering kan geen grote wijzigen doorvoeren en dat zorgt voor stabiliteit. Dat is wat we kunnen gebruiken. Een stabiele overheid die niet iedere wet en regel aanpast is overigens ook een alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *