Opinie: ‘Klokkenluider Frencken College’ maakt privacydiscussie los

Frencken
Bron: frenckencollege.nl

Gisteren kwam in het maandelijkse overzicht van tweets van Oosterhout de ‘klokkenluider’ Sjaak aan het woord. Hij stelde dat de privacy van het Frencken flink onder druk staat. Leerlingen zouden massaal in de gaten gehouden worden waarbij op slinkse wijze de scholieren aangepakt zouden worden door de directie.

Navraag bij enkele scholieren bevestigd wat de klokkenluider stelt: de tweets worden gelezen door de schoolleiding waarbij een aantekening in het leerlingendossier niet onoverkomelijk is.

Vrijheid op internet
De Oosterhoutse klokkenluider moet natuurlijk in perspectief worden gezien. Op school ligt de nadruk om een vorming van de jonge en soms ongefundeerde pubers. Dat pubers soms ver kunnen gaan is in Oosterhout niet onbekend; eerder had zowel het Frencken als het Oelbert last van erotische schrijvers die flink over de schreef gingen.

De vraag is hoever leerlingen mogen gaan bij uiten van hun mening op internet. Het grijze gebied ontstaat doordat de school verwacht dat zij zich netjes over hun school uiten, ook buiten de reguliere lestijden. Eenvoudige tools maken het voor de school vrij eenvoudig om te zien wat er over hen geschreven wordt.  Het monitoren lijkt niet onterecht, leerlingen kunnen hard voor elkaar zijn waarbij cyberpesten een probleem is.
Privacyschending of niet? 
Het Frencken lijkt de vrijheid van meningsuiting toch belangrijk vinden, blijkt uit het eigen
‘actief burgerschap’ pagina. Deze vrijheid zou goed passen bij de vorming van een mens die actief deelneemt aan de maatschappij. Toch blijkt het mooie manifest haaks met de realiteit te zijn: leerlingen worden gemonitord wat zij schrijven en als het kan op het matje geroepen blijkt uit diverse bronnen op de Oosterhoutse school.

Toch lijken de leerlingen zich niet onterecht aangetast te voelen in hun privacy. Dat leraren zich met het privéleven van leerlingen bezig houden is een grijs gebied, scholieren hebben immers ook recht op de vorming van een eigen individu. Door strenge monitoring krijgen leerlingen het gevoel dat zich niet kunnen uiten omdat een eigen mening over school al snel bestraft wordt. Een van de negatieve gevolgen is dat monitoring geheel onmogelijk wordt door afscherming van profielen door leerlingen.

Sint-Oelbertgymnasium kent zelfde discussie
De Oosterhoutse gymnasiasten waren het in 2011 al niet eens met de gang van zaken rond onder andere de privacy op hun school. Ze waren het zo zat dat er zelfs een protesttwitter opgericht werd. Deze protesttwitter vatte alle klachten van het Sint Oelbertgymnasium samen.

De twitteraccount waarschuwde al snel voor een zelfde privacykwestie: de school zou sociale media scannen en leerlingen op het matje roepen. Docent Van der Zanden zag de kritische noot aan en riep op tot een open discussie. Zover is het niet meer gekomen, de account is al twee jaar niet meer actief.

Sociale media is grijs gebied
Sociale media zijn voor scholen een lastig gebied, het monitoren lijkt de privacy van de leerling te schaden. Toch is systematisch scannen niet moeilijk, een eenvoudige zoekactie op Frencken, Zwaaikom, Effent, Hanze College of Oelbert tovert zo enkele resultaten met tweets tevoorschijn. Door de eenvoud kan een school dan ook al snel zien of er kwaad wordt gesproken of een onvoorziene ontwikkelingen gaande zijn.

Mijn mening is dat de school prioriteiten beter anders kan stellen, laat leerlingen hun eigen mening vormen waarbij niet op elke slak zout gelegd moet worden. Dat meningen soms flink afwijken van wat scholen het liefst zien is begrijpbaar. Pubers zijn vaak bezig met de vormen van hun eigen individu waar grenzen geregeld opgezocht worden. Toch zou de school hier niet teveel op in moeten spelen, het schaadt namelijk het vorming van een eigen mening en gevoel van een eigen privacy. Als grenzen echt worden overschreden heeft een school een punt, ingrijpen is nodig bij urgente zaken als discriminatie, cyberpesten en bedreiging. Maar om scholieren nou voor elk kritiekpuntje leerlingen op het matje te roepen slaat de plank totaal mis.

Hoe kijkt u tegen de vrijheid van meningsuiting op sociale media aan? Discussieer mee en laat u mening horen door te reageren.

2 gedachten over “Opinie: ‘Klokkenluider Frencken College’ maakt privacydiscussie los

  • Pingback: Tweets van Oosterhout: opvallende tweets van februari 2014 | OokvanWosterhout.nl

  • 14 februari 2014 om 12:13
    Permalink

    Deze klokkenluider is goed bezig, hij zet zich in voor het algemene nut van zijn medeleerlingen. Dit zie je helaas weinig meer tegenwoordig.

    Echt schandalig dat het Frencken College zo de privacy schendt van haar leerlingen! Het is van de gekke dat je als leerling op het matje wordt geroepen voor uitlatingen op het vrije internet.

    Ik hoop dat de leerlingen het er niet bij laten zitten. Wellicht dat protest ze gaat helpen tegen de ‘1984’ schoolleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *