Opinie: Politiek getwitter is compleet nutteloos

https://twitter.com/PolitiekOhout/status/438716253138862080

Met de verkiezingen in het vooruitzicht duiken de Oosterhoutse politici over elkaar heen met tweets. Want ze vinden allemaal dat ze zelf gelijk hebben en denken dat de kiezer hun ook daadwerkelijk volgt. BN De Stem doet mee aan de parade en gaat zelfs inventariseren, wie er hoeveel twittert. Juist, want kwantiteit staat gelijk aan kwaliteit. Maar even serieus, volgt de normale burger Twitter?

Twitter gebruikers

Twitter is een redelijk groot medium, maar wat zijn de typische gebruikers? Politici, bestuurders, journalisten en scholieren gebruiken twitter. En eigenlijk is er maar één conclusie, ze blaten (en dan vooral de politici) allemaal over- en door elkaar heen. Het is een ordinair spelletje wie heeft de langste.

Dat getwitter is overigens het afgelopen jaar al gehalveerd. Grappig genoeg is dat voor een aantal politici een reden om weer te beginnen.

Tweede raadsvergaderingen

Zeker met de verkiezingen in aantocht is het een fenomeen. Politici die het nodig vinden nog even een raadsvergadering na te doen, of tijdens de raadsvergadering met elkaar twitteren. Allemaal leuk en aardig, maar het gaat geen stem meer opleveren. Ik hou mijn hart vast voor de debatten: Everything you tweet can and will be used against you. Ben benieuwd of we van alle debatten naast het echte ook een twitter-variant krijgen.

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

4 gedachten over “Opinie: Politiek getwitter is compleet nutteloos

 • 26 februari 2014 om 21:26
  Permalink

  Ik kan me niet helemaal vinden in deze opinie. Twitter is in mijn optiek helemaal geen medium om stemmen te werven. Dat kan ook helemaal niet want je twittert per definitie alleen naar de mensen die je volgen. Die mensen zijn dus al geïnteresseerd in de (lokale) politiek en er zijn er maar heel weinig die geïnteresseerd zijn maar niet al een duidelijke voorkeur hebben voor een partij. Kortom: wervingscapaciteit is zo goed als nul.

  Je ziet overigens politici die het wel nadrukkelijk als campagnemiddel gebruiken. Dat leidt regelmatig tot reacties omdat die politici er niet voor terugdeinzen klassieke verkiezingsretoriek (lees: list en bedrog) te gebruiken. Dus krijg je discussies tussen raadsleden en tussen de diverse partijen. Daar is in mijn ogen niks mis mee. Dat is zelfs goed, want discussie is de weg naar wijsheid. Het enige wat afwijkt van ‘vroeger’ is dat het nu openbaar gebeurt, met een medium als twitter. Ook daar is niks mis mee, want we willen toch graag dat de politiek zich in de openheid afspeelt en zo min mogelijk in achterkamertjes.

  Voor mij is twitter dan ook een nuttige aanvulling op de communicatiemanieren die we hebben. Het is lang niet zo nuttig als face-to-face contact met mensen, maar ik blijf daarnaast zeker twitteren. Het allergrootste voordeel van twitter is tenslotte dat je er alleen maar mee geconfronteerd wordt als je er zelf voor kiest. Niemand heeft last van mijn tweets, behalve degenen die mij zijn gaan volgen. En als het ze niet bevalt ben ik net zo makkelijk weer ontvolgd.

  Mark Vissers
  SP

 • 26 februari 2014 om 21:14
  Permalink

  Helemaal eens! Vooral de ‘oppositiecoalitie’ maakt er gebruik van! PvdA, Onafhankelijke Fractie, SP en Groenlinks zien hun kansen schoon in het uitdagen van tegenstanders.

  Tot nu toe heb ik meer actieve politici op Twitter gezien dan op de straat / de stad in! Deze campagne stelt me echt teleur!

 • 26 februari 2014 om 20:47
  Permalink

  De stelling blijkt te kloppen! Via twitter heb ik verschillende locale politici gevraagd om op een artikel in een krant over de extra gemeentelijke taken zoals jeugdzorg, participatiewet en WMO te reageren. De heren twitterden of het een lust was, maar geen een heeft op mijn vraag gereageerd. Ze zijn inderdaad vooral bezig elkaar vliegen af te vangen! Op vragen van de burger wordt niet gereageerd…. jammer!

 • 26 februari 2014 om 18:16
  Permalink

  Twitter zou een podium kunnen zijn om kiezers te winnen. Helaas hebben de lokale politici het te druk met elkaar. Ze lopen elkaar te sneren van heb ik jou daar. Bij vragen en discussies haken ze onaangekondigd af. Met name de PVDA en VVD.Vragen die er om kunnen doen om toch op hen te stemmen. Na de verkiezingen verschuilen ze zich aan het politieke landelijke vertrouwen dat ver benden peil ligt. Helaas hebben de lokalos het aan zichzelf te wijten. Ruziënde, snerende, niet op de burger ingaande politici hebben we niks aan om de stad te besturen. Een stem moet je verdienen, dat vergeten nogal wat kandidaatsraadsleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *