Opinie: Waarom de Europese taxichauffeurs boos zijn

New-Logo-Vertical-Dark

Laat ik voorop stellen dat ik het volkomen begrijp dat iemand die zijn boterham niet meer kan verdienen door ‘plotselinge’ veranderingen zich daar tegen wil verzetten. In heel Europa verzetten taxichauffeurs zich tegen taxi-apps zoals Uber. Dat doet het merendeel door te gaan staken. Een middel dat compleet averechts werkt. Op de eerste plaats komt het de betrouwbaarheid van de branche niet ten goede. Toeristen, zakenmensen en vaak ook de eigen bevolking is afhankelijk van taxi’s. Maar nog erger is dat juist deze klanten een alternatief moeten zoeken. Laat daar nu net de taxi-apps van profiteren. Als klap op de vuurpijl geeft de CEO van Uber aan erg dankbaar te zijn voor de gratis publiciteit.

Haaks op de evolutietheorie

Gek genoeg is dit voorbeeld slechts illustratief voor een fenomeen dat zich keer op keer herhaalt. Hoewel de mensheid haar bestaan lijkt te danken aan de flexibiliteit om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden lijken we tegelijkertijd bij iedere verandering allereerst in een soort pavlovreactie te schieten. Dat gebeurde al bij de introductie van de stoomtrein en hoewel het naar mijn weten niet gedocumenteerd is, ongetwijfeld ook bij de uitvindingen van het wiel, bier en vuur.

Onze wereld verandert snel. Waar we zo’n tien jaar geleden net kennis maakten met de eerste telefoon die meer kon dan alleen bellen is het nu mogelijk multinationals te besturen met een Iphone. Diverse branches hebben zich al verslikt in de vele ontwikkelingen die indirect voortkomen uit de voortschrijdende (informatie)technologie.

Of het nu gaat om het gebruiken van taxi-apps, Whatsapp’en in het verkeer, online winkelen, het op youtube bekijken van tutorials voor het maken van (vuurwerk)bommen en straks het uitprinten van voorwerpen of zelfs complete huizen, de traditionele branches en instituties lopen keer op keer achter de feiten. Kijkend naar de taxibranche is het duidelijk. De problemen met taxi-apps in de VS zijn veel minder ‘groot’ ogenschijnlijk ingegeven door de hardere economische realiteit.

Dit alles op rijtje zettend kom ik de conclusie dat het dan uiteindelijk toch weer gaat om survival of the fittest. Laat dat ons uit onze winterslaap halen, want een ingedut mens gaat de strijd om te overleven niet winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *