[OPINIE] Hoe zetten we Oosterhout goed op de kaart? [DEEL 2]

mooiekeetje

“De huizenprijzen stijgen weer”, “Consumentenvertrouwen groeit”, “Beurzen blijven positief”. We zien allemaal positieve nieuwskoppen de laatste tijd en het lijkt weer wat beter te gaan met Nederland. Maar hoe kunnen we zorgen dat deze positieve geluiden ook in Oosterhout gehoord kunnen worden? Hoe zorgen we ervoor dat de binnenstad vitaler wordt en hoe zorgen we ervoor dat de stad zijn identiteit beter inzet voor het binnenhalen van toeristen? Hoe kunnen we Oosterhout ontwikkelen zonder dat zijn ziel wordt aangetast?

Lokale trots

Hoeveel Oosterhouters weten er eigenlijk het verband tussen de stad en het boek van Hildebrand? Hoeveel mensen kunnen er tenminste drie belangrijke hedendaagse Oosterhoutse figuren opnoemen? Mensen met lokale trots (‘local pride’) zijn eerder geneigd om hun omgeving goed te onderhouden, dan mensen die totaal geen band hebben met Oosterhout. De lokale trots hoeft kan o.a. via elementen uit het verleden worden omgekneed tot een nieuwerwetse toeristische attractie. Hoe zien we de invloed van pottenbakkerijen terug in de omgeving? Waar blijven straatemblemen van de Oosterhoutse kaneelstok in Niels Steenbergen-stijl? Waarom wordt er niets gedaan met de straatstenen van de door Napoleon aangelegde en voor Oosterhout belangrijke weg tussen Parijs en Amsterdam?

Een eigen verkeerslicht?

Waarom zouden we niet voor elk nieuwe verkeerslicht een eigen Oosterhouts ontwerp (cf: Mooie Keetje, Napoleon, Willem van Duvenvoorde) plaatsen, zoals Amersfoort’s Sofie en Berlijn’s Ampelmann? Die laatste heeft zelfs – zeer onverwachts  – een  sterke uitbreiding van het souvenieraanbod teweeggebracht. Dit is prima mogelijk binnen de juridische wetgeving van de Wegenverkeerswet. Maak er dan ook meteen een ludieke ontwerpwedstrijd van, waar zoveel mogelijk Oosterhouters bij betrokken zijn. En wie weet komen er dan leuke, creatieve initiatieven uit een onverwachte hoek. Vooral de bindende elementen in combinatie met frisse creativiteit kunnen nieuwe, verrassende rode lopers voor Oosterhout uitleggen. Oosterhout zal dan niet alleen voor inwoners, maar ook voor toeristen een inspiratieplek worden. En plekken waar inspiratie gevonden wordt, trekken eenmaal veel bekijks.

Pablo van Gruijthuijsen

Ik wil graag mijn bijdrage leveren om Oosterhout als stad beter tot zijn recht te laten komen.

3 gedachten over “[OPINIE] Hoe zetten we Oosterhout goed op de kaart? [DEEL 2]

 • 8 maart 2015 om 21:17
  Permalink

  Natuurlijk zijn er mogelijkheden, waar een wil is is een weg! Laten we er allemaal eens positief Nasr kijken en ons SAMEN voor in zetten op alle gebied

 • 7 maart 2015 om 14:01
  Permalink

  Dag Ronnie,

  dank voor je reactie. Ik heb dit bericht gepoogd te schrijven om Oosterhout trotser te maken, om uit het dal van negativiteit te krikken. Ik heb tijdens het schrijven van dit artikel gekeken naar theorieën die ingaan op de culturele kant van het stadsleven. Welke aspecten daarvan vind je (misschien in de rol van horeca-ondernemer) onzin? Misschien kunnen we zo een mooie discussie inluiden.

  Mvg,
  Pablo

 • 7 maart 2015 om 02:17
  Permalink

  Mensen geloof geen onzin want de verkiezingen komen er weer aan. Na de verkiezingen is gewoon weer alles kommer en kwel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *