[OPINIE] Dialect moet bewaard blijven

Bron: https://www.ngw.nl/heraldrywiki/index.php?title=Oosterhout
Bron: https://www.ngw.nl/heraldrywiki/index.php?title=Oosterhout

Hoeveel mensen spreken er nog plat Oosterhouts? Ik schat in dat dit vooral oudere inwoners van Oosterhout zijn. Persoonlijk vind ik dat ontzettend jammer, omdat we een stukje cultuur langzaam dreigen te verliezen. Dat het dialect steeds minder relevant wordt is een landelijke trend. Het is langere tijd impopulair geweest om dialect te spreken. ABN, vaak vergezeld met de gooische R (wat toch ook dialect is), won daarbij in aanzien. Gevolg is dat we van Friesland tot aan Limburg een uniforme stroming in taal ontwikkeld hebben.

Dat plat Oosterhouts niet charmant klinkt kan ik beamen. In het plat kan ik mijzelf in grote delen van het land niet verstaanbaar maken. In Oosterhout zelf echter wel. Wanneer ik mijn vader plat hoor praten, kan ik daarvan genieten. Dat heeft hij van mijn opa en oma geleerd, die nog platter konden praten en regelmatig niet te volgen waren. Met de overdracht op een nieuwe generatie gaan er weer een aantal woorden verloren, en op een gegeven moment zijn de dialectwoorden op.

Het spreekt voor zich dat we nu moeten starten met het bewaren van echt Oosterhoutse woorden. Waarbij we oude Oosterhouters vragen om hun kennis van het dialect te delen. Zodat we het op kunnen schrijven, maar ook zodat we het door kunnen geven. Dialect op school als historisch besef en om eigen identiteit uit te dragen. Niet om straks dagelijks op de werkvloer te spreken, maar wel om als onderling bindmiddel te kunnen dienen, en uiteraard om heel erg trots op te kunnen zijn.

Een gedachte over “[OPINIE] Dialect moet bewaard blijven

  • 17 april 2015 om 22:03
    Permalink

    Waar is de tijd gebleven dat er in Oosterhout drie afzonderlijke dialecten werden gesproken (het Bosch, de Vurhaai en ’t Durp’)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *