[OPINIE] Alleen een kleiner winkelgebied kan centrum redden

Etam 002 (Medium)

 

Al maandenlang volgen wij de ontwikkelingen in de Oosterhoutse binnenstad. En zo zie je steeds winkels en formules komen en gaan. Eerlijk gezegd, meer gaan dan komen. En die wisselingen brengen reuring met zich mee, want Oosterhouters missen hun favoriete zaak. Maar hoe zorgen we nu dat het centrum van Oosterhout blijft leven?

Lang was Oosterhout een aantrekkelijk doelwit voor shoppers, onder andere door het (toen) grootste overdekte winkelgebied van Brabant. Ook was het parkeren goedkoper dan in Breda en had Oosterhout voldoende aanbod, zodat iedereen met gevulde tassen weer huiswaarts kon.

Maar de klad is er al een tijdje in. En dan gaan mensen op zoek naar de zondebok, want niets is er zo fijn als een duidelijke zondebok die je de schuld kan geven van alles. En die zondebok werd al gauw de gemeente. Want de parkeertarieven waren toch wel erg hoog geworden.

Een vergelijking laat zien dat de parkeertarieven inderdaad dichter bij elkaar zijn komen te liggen. In Breda kost een uur parkeren 2,10 euro en in Oosterhout 2,00 euro (Bron: Centrumparkeren.nl). Verschil is wel dat de koopzondag in Oosterhout gratis parkeren is, en in Breda niet. Maar zorgen de parkeertarieven er echt voor dat shoppers Oosterhout links laten liggen?

Ik denk het niet. De retailwereld heeft al langer last van een aantal factoren. Het internetshoppen, het grote aanbod in de winkels en een kritisch winkelpubliek. We willen iets bijzonders en ook nog voor een zo laag mogelijke prijs. Het is aan de ondernemers om aan die vraag van de klanten te voldoen. Dus zullen ondernemers zichzelf moeten onderscheiden van de andere winkels. Een bijzondere sfeer in de winkel wil al vaak helpen. Een simpele standaardindeling van de winkel kan werken, maar klanten koppelen simpel vaak aan goedkoop, dus dan moeten de prijzen ook in overeenstemming met de sfeer zijn. Heb je duurdere producten, probeer dan ook iets met de sfeer te doen, zorg dat je bijzonder wordt. Want klanten zijn nog altijd bereid te betalen voor iets bijzonders.

Een deel ligt ook aan ons zelf. Want zelf gaan wij ook shoppen op internet of in Breda. Of we gaan naar Rosada in Roosendaal omdat het shoppen daar gelijk een uitje is. En we doen dit niet voor het eerst. De bakker en groenteboer zijn uit de straten verdwenen. Velen van ons willen die eigenlijk terug, want dat was zo fijn. Dat is waar. Maar diezelfde mensen halen hun brood en groenten wel bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Waardoor de bakker of groenteboer onvoldoende omzet haalt.

Maar uiteindelijk moeten we beseffen dat we als Oosterhout zowel te groot als te klein zijn. We zijn te groot om het zonder groot winkelgebied te doen, maar ook te klein (in relatie tot Breda en Tilburg) om aantrekkelijk te zijn voor veel grote ketens.

Over te groot gesproken, ik denk ook dat het winkelgebied zelf te groot is. Met de invloed van het internetshoppen zullen er ook in de toekomst minder winkels een fysiek pand nodig hebben dan de afgelopen jaren het geval was. De wijkwinkelcentra Arkendonk en Zuiderhout kunnen zich handhaven, vooral door de aanwezigheid van de supermarkten, en ook de woonboulevard moet op termijn weer vol komen te zitten.

Maar het echte probleem is het centrum. Een winkelgebied dat begint bij de Leijsenhoek, achter de St. Jan langs gaat tot aan het Arendsplein. En vanaf de Bouwlingstraat via de Heuvel tot aan Schapendries loopt. Een groot gebied, met een kerngebied, maar ook met straten waarvan je toevallig moet weten dat er winkels zitten.

Het lijkt mij geen verkeerd idee om de ondernemers in, bijvoorbeeld de Leijsenhoek (onder andere Speekenbrink en kapper Chez Philippe) te vragen of zij een plek willen in het kernwinkelgebied. Op die manier kunnen we het centrum weer vullen en levendig maken en de winkeliers hebben een locatie waar veel meer publiek langs komt, in plaats van alleen de gerichte bezoeker.

Uiteindelijk staat of valt het hele plan met de bereidheid om te verplaatsen. Zowel bij ondernemers als bij de pandeigenaren, die een andere bestemming voor hun leegkomende pand zullen moeten vinden. Maar voor een woning in het centrum is zeker nog vraag. De overheid kan zoiets niet opleggen, maar samen met de stadsmanager kunnen ze zo’n ontwikkeling wel stimuleren.

10 gedachten over “[OPINIE] Alleen een kleiner winkelgebied kan centrum redden

  • 18 augustus 2015 om 09:29
    Permalink

    En terwijl we er meer en meer achterkomen niet meer dan een wat groter dorp te zijn wordt er een bombastisch cultureel centrum weggezet in de verwachting dat er mensen uit de grote steden dit in de toekomst gaan bezoeken. Alleen campinggasten van buiten oosterhout weten onze belangrijkste bezienswaardigheid namelijk winkelketen de Action nog te vinden.

  • 17 augustus 2015 om 22:13
    Permalink

    Niet aantrekkelijk te zijn voor veel grote ketens is juist prima. Onderscheidende winkels, locale producten,speciaalzaken met grote mate van klantvriendelijkheid, sfeer en belevingsmogelijkheden trekt meer dan eenhapsworst van grote ketens.

  • 17 augustus 2015 om 21:44
    Permalink

    Ook voor Oosterhout geldt dat het centrum naast ‘schoon, heel en veilig’ moet werken aan ‘compact, compleet en comfortabel’ om toekomstbestendig te zijn. Als hier een duidelijke visie over is kan aan beleving worden nagedacht. Last dit niet over aan ondenemers. Die opereren en denken als individu, niet als collectief.

  • 17 augustus 2015 om 08:32
    Permalink

    Een kleiner centrum hart is beter. de aanloop straten hebben diversiteit en zijn eigen winkels waardoor je beter geholpen wordt dan in de ketens (chagrijnig, onwetend en lui personeel). Juist dit maakt het winkelen leuk, beetje snuffelen, langs etalages lopen, die nu eens niet schreeuwlelijk zijn gewoon lekker winkelen. Maak arendshof 2 gewoon met de grond plat en een leuk park van maken.

  • 14 augustus 2015 om 09:16
    Permalink

    Juist de aanloopstraten moeten de charme van een centrum complementeren. Die moeten je prikkelen om verder de stad in te gaan. juist in de aanloopstraten zitten de leuke klantvriendelijke winkels dus….., afblijven van de aanloopstraten en ondernemers in het centrum zorg dat je dezelfde service en klantvriendelijkheid ten toon spreid. Als in de aanloopstraten zoals Rulstraat, Leysenhoek!!!

  • 14 augustus 2015 om 08:17
    Permalink

    Hoewel ik zelf gewoon op de fiets naar het centrum ga, denk ik dat het probleem op meerdere vlakken ligt. Zowel bij ondernemers, als Oosterhout als de verhuurders van de winkelpanden.

    Eén zijn de parkeertarieven. Als iemand met de auto gaat, waarom zou je dan niet voor een duppie meer (zeker als er plekken in het centrum zijn waar je voor een vast bedrag per dag staat) niet naar bijv. Breda of Tilburg gaan. Daar is veel meer keuze en variëteit.

    Daarnaast zijn de huren op A-locaties te hoog voor ondernemers. Een vriend van mij had ooit een winkel in de Arendshof. Na 2 jaar werd er een nieuw contract aangeboden en toen was de meterprijs verdubbeld. Begrijpelijk heeft hij toen besloten de winkel maar te sluiten. En dan nu, waarom zou je het rechtergedeelte van de Arendshof nog bezoeken als daar een groot deel van de winkels leegstaat? Ik heb mijn tijd wel beter te besteden en helaas voor de winkels daar, zal ik die dus ook overslaan.

    Als laatste de ondernemers zelf. Ja, we kunnen heel veel via Internet bestellen, maar als ik een goede keuze heb, dan ga ik toch liever zelf de stad in. Echter, een aantal winkeliers zijn nog steeds van mening dat ze enorm hoge marges mogen vragen (en geloof me, ik ken er een aantal die dat heel lang hebben volgehouden), klanten als “lastig” zien en geen stapje extra willen doen. De Free Recordshop waarbij ik wekenlang langs ben geweest voor een bepaalde dvd en maar niet geleverd werd, terwijl hij op Internet binnen 1 dag in huis was, de witgoedzaak die blijkbaar niet blij is met de verkoop van meerdere witgoedproducten tegelijk en vasthoudt aan bezorg- en installatiekosten en er geen procentje vanaf wil halen. En dan ook nog de discrepantie tussen wat de klant zoekt en wat een ondernemer levert. Ik wil de troep van bijv. Sitecom en ICIDU helemaal niet in huis, dus als ik iets aan computeronderdelen koop, dan ga ik niet naar Dixons toe waarbij ik ongeveer genoodzaakt ben om dat aan te schaffen.

    Kortom, er zijn meerdere partijen die heel goed moeten kijken naar hun aandeel in dit probleem. Mensen willen best in de stad blijven komen, maar als ze beperkte tijd hebben, dan moeten alle betrokkenen er wel iets van willen maken.

  • 13 augustus 2015 om 22:42
    Permalink

    de gemeente moet eerst een stoppen met het te pas en te onpas vergunningen verstrekken om detailhandelbedrijven en kappers en overige winkels overal maar toe te staan op bedrijfsterreinen en woonbestemmingen maar alleen in de winkelgebieden

  • 13 augustus 2015 om 13:30
    Permalink

    Hoezo winkelgebied ? Ik zit op het mooiste hoekje van oosterhout ! Ik wil hier voor geen goud meer weg ! (Leijsenhoek) wij zijn de aanloop straat vanaf het nieuwe station naar het centrum . Laat er nog maar een paar leuke winkels vanuit de stad naar hier toe komen !dan maken we er een straat van met alleen maar speciaal zaken. Dan komt het zeker goed !

  • 13 augustus 2015 om 13:25
    Permalink

    Ik ben een winkelier op de Leijsenhoek. Wie zorgt ervoor dat ik dezelfde huur blijf betalen? Niemand natuurlijk. Mijn winkel geen bestaansrecht in het kerngebied. De marges zijn nou eenmaal niet zoals veken denken. Mijn klanten gaan echt niet eerst het halve centrum door voor een pakje marsepein of fondant. De meeste winkels in onze straat zijn speciaalzaken. In mijn opinie is het grootste probleem dat wij niet voor vol worden aangezien. Wij hebben het gevoel dat we niet serieus worden genomen. Wij willen hier niet eens weg!!! Wij hebben het heel erg gezellig met elkaar en kunnen van elkaar op aan. Ik heb in het kerngebied nog nooit een gezellige bijeenkomst van burenwinkeliers mogen gadeslaan. Wie zegt er daar tegen zijn buurman dat ie wel even weg kan omdat jij op zijn winkel let? Ga toch weg jongens!!!!! Zoals het hier is zou het in de hele stad moeten zijn. Ik weet wel dat als er hier mee wordt doorgegaan dat er veel mensen met de hakken in het zand gaan staan!

  • 13 augustus 2015 om 10:01
    Permalink

    De stadsmanager…. ik rol even over de grond van het lachen…
    Veel winkels kiezen er voor om juist niet in de winkelstraat te zitten, en daar zijn legio redenen voor te verzinnen. Winkels heel duur gaan lopen verplaatsen (inclusief alle bergen geld kostende verbouwingen) is dus echt een totale non-oplossing.
    Er is gewoon een overschot aan ruimte. Vroeger zaten alle electronicazaken ook nog in het centrum (ja nu sinds kort weer eentje) maar de bcc / Mikro electro zijn al lang verhuisd naar buiten het centrum. Vele andere aankopen worden online gedaan… en de winkelruimtes in het centrum blijven over. Er moet gewoon gedeald worden met een overschot aan ruimte wat gebouwd is in een tijd dat dit nodig was en nu niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *