[OPINIE] Burgerparticipatie: de gemeente lost het wel op
De ‘rel’ rond de fontein op de markt, aangelegd op wens van de ondernemers en nu op wens van diezelfde ondernemers tot een minimum beperkt. Het zegt wat over hoe we denken in Nederland. Met het mondiger worden van het grote publiek, al dan niet via sociale media, is de overheid met bijbehorende politiek verworden tot een soort geest uit de lamp. De burger of ondernemer wenst en verwacht dat deze wens in vervulling gaat.
Burgerparticipatie
Het paradepaardje van de regering is de ‘participatiemaatschappij’ waarbij we met zijn allen meedoen met de overheid. Ouderwets gezegd: je eigen verantwoordelijkheid nemen. Het wordt in de praktijk alleen anders geïnterpreteerd door de burger. Die ziet het vooral als: mooi, al mijn wensen gaan in vervulling.
In het geval van de fontein zou echt sprake zijn van burgerparticipatie als de ondernemers met de terrassen die onderlopen zouden voorstellen een stratenmaker te vragen een soort dammetje te straten. Daarbij zouden de kosten dan onderling verdeeld worden of vragen ze de gemeente om een evenredig deel van de kosten te dragen. De fontein levert hen namelijk niet alleen overlast op, maar juist ook meer bezoekers.
De praktijk is echter anders. Ik heb overlast, dus de fontein moet maar wat zachter. Dat daarbij de levendigheid eruit gaat, waar burgers en andere ondernemers weer hinder van ondervinden. Dat is hun probleem en dat vechten zij dan maar weer uit met de gemeente. Want die moet het maar oplossen.
Het kan best zijn dat bovenstaande beschrijving niet helemaal met de realiteit klopt en er wat feiten anders liggen dan deze interpretatie. Dat neemt niet weg dat het voorbeeld naar mijn beleving perfect beschrijft wat er continu mis gaat in wat we verwachten van de overheid versus wat reëel is om van de overheid te vragen. We hebben met zijn allen een overheid ingesteld om het algemeen belang te dienen, niet om ieders persoonlijke wens goed te keuren en te regelen.