In memoriam: Oosterhouts bekendste ijscoman Pau van Haaren krijgt laatste eer

© Leo de Jager

Afgelopen week overleed Oosterhouts bekendste ijsman, Paul van Haaren (Pau), op 74-jarige leeftijd. Vandaag wordt Pau zijn de laatste eer bewezen. Tijd voor een portret van een iconisch persoon.

De familie van Pau had een snackbar met de bijnaam ‘gat in de muur’. Dat was ook letterlijk een gat. Z’n ouders hadden namelijk door een aannemer een groot vierkant uit de muur van hun huis laten hakken, en daar een kozijn in laten plaatsen. Een klapluik ervoor, en zo was de snackbar aan huis geboren.

Veel Oosterhouters, die ’s avonds na het stappen nog trek hadden in friet of een kroket, gingen daar langs. Maar Pau zag andere kansen. Hij de wilde de straat op, ijs verkopen. Samen met zijn ijskar stond hij geregeld in de Oosterhoutse binnenstad bij de C&A. Met zijn eigen ijs heeft hij dan ook generaties blij gemaakt.

Het ouderlijk huis van Pau aan de Ridderstraat (de snackbar was al jaren gesloten, ouders waren inmiddels overleden) had ook lang nog een winkelpui met etalage. Daar lagen nog Snickers- Marsrepen in uitgestald uit het jaar ‘20 voor Christus. De kleuren waren praktisch verdwenen, je kon nog net de merknaam lezen. De etalage was een monument, en hommage aan zijn familie.

Pau was vooral een aardige ijscoman, en soms ook wat verlegen. Pau was een icoon en één van de Oosterhouts bekendste gezichten. Respect!

De tekst is medegeschreven op basis van ‘Oosterhouters in Beeld’, een project van Leo de Jager

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *