Analyse: Pannenhuisstraat, waarom een zandpad de Vlindervallei wakker houdt

Het verkeer racet over de Pannenhuisstraat in Oosterhout, een onbenullig zandpad ten Zuiden van de Vlindervallei. Dat meldt onder andere BN De Stem recent op aangeven van buurtbewoners en de lokale partij Groen Brabant. Maar waarom is dit op het oog onbenullig pad tussen Brasserie Woods en Het Houtse Meer ineens in opspraak?

Is het pad wel onbenullig?

Op het oog praten we over een zandpad dat een zeer bescheiden rol speelt in het Oosterhoutse wegenplan. Maar is dat wel zo? De laatste jaren is met name door de komst van Het Houtse Meer, maar later ook de uitbreiding van Landgoed Bergvliet met luxe vakantievilla’s en Spa One, de populariteit van het recreatiegebied toegenomen. Ondertussen kreeg ook de koppeling van diverse mountainbike-routes vorm en brak de coronacrisis uit, daardoor nam ook het aantal voetgangers en fietsers in het gebied toe. Er is inmiddels dus veel meer verkeer dat een weg zoekt aan de toch al drukke Westkant van Oosterhout. De vraag is dus of dit pad wel zo onbenullig is (en blijft) als het lijkt.

Oplossing Westkant Oosterhout is nodig.

Jarenlang was het discussie, wél of géén rondweg aan de westkant van Oosterhout. Lokale partij GBV met als aanvoerder de in Den Hout bekende Henk van Ginneken maakte er zelfs een verkiezingsitem van in de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, zij waren tegen. Vroem-vroem partij VVD kopte de bal in door juist vóór te pleiten. In de kluts tussen verschillende partijen en bij gebrek aan budget verdween het plan voorlopig van tafel. Toen het wel genoemd werd in de discussie tussen burgers en belanghebbenden bij de dialoog over een oplossing voor de Westkant van Oosterhout (mobiliteitstafel), verschenen prompt rode piketpaaltjes en protestborden langs de eventuele route. Een conclusie van de burgers en belanghebbenden over hun visie laat nog op zich wachten. Wat wel duidelijk is, kruispunt Trommelen zit vol, de Lage Molenpolderweg en dan vooral de omwonenden bieden geen alternatief. Ondertussen zoekt het verkeer haar eigen weg, door Den Hout, over de Bergsebaan én inmiddels dus over het zandpad: de Pannenhuisstraat.

‘Asfaltklaar’

Buurtbewoner John de Vries laat in BN De Stem optekenen dat het zandpad zo glad is gemaakt dat het ‘asfaltklaar’ is. De weerstand van de buurtbewoners die het naastgelegen bos zien als hun uitloopgebied (en dat van de honden) is wel in te voelen. Toch is er ook iets voor te zeggen dat een belangrijk recreatiegebied in de gemeente Oosterhout niet alleen voor hen, maar ook voor de 50.000 andere Oosterhouters bereikbaar wordt gemaakt.

Conclusie

Vooralsnog is er geen pan-klare oplossing. De mobiliteitstafel zal binnenkort met een eindoordeel komen waarna de politiek aan zet komt. Met een doorkijkje naar maart volgend jaar (de gemeenteraadsverkiezingen), zal het politieke spel dan ongetwijfeld interessant worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *