Jeugdbeleid: Hoe het wel moet. Deel I: Huisvesting

Het beleid omtrent jongeren is belangrijk om de stad in de toekomst draaiende te houden en niet op te zadelen met vergrijzing, economische teruggang en stijgende lasten. Eerder is beschreven hoe de gemeente Oosterhout dit momenteel doet en hier niet bepaald goed op scoort. Maar hoe moet het wel? Hoe hou je jongeren die hoger opgeleid zijn in Oosterhout? Vandaag deel I: Huisvesting

Momenteel wordt voor jongeren weinig gedaan op het gebied voor jongerenhuisvesting. De jongeren worden in achterstandswijk slotjes midden gedumpt en de nieuwbouw die specifiek voor jongeren is bedoelt vind plaats op locaties waar je als student nog niet dood gevonden wilt worden. Jeugd moet je huisvesten in het centrum, niet bij de Gamma, het Wilhelminakanaal, de Contreie of Oosteind. Te ver van het centrum af, te weinig dynamiek, te weinig voordelen ten opzichte van het wonen op kamers. Een gemiste kans dus, al wil de gemeente via een glossy blaadje doen geloven dat het allemaal geweldig is.

Wil je jongeren in Oosterhout laten blijven, dan moet je ze ook midden in de samenleving neerzetten. Vlakbij het uitgaansgebied, vlakbij de commerciele gebieden, vlakbij goede OV-verbindingen en vlakbij de culturele instellingen. En laten deze zaken zich nou net in het centrum van de stad bevinden.

Je centrum is het gezicht van je stad. Jongeren die actief meehelpen vorm te geven aan dit gezicht dienen optimaal gestimuleerd te worden. Dus situeer ze zoveel mogelijk in het 4901-gebied. Bouw naast de Burgt een tweede jongerenflat en richt het torenkwartier en bibliotheekplein in als yuppen-area waar jonge getalenteerde mensen elkaar kunnen ontmoeten. Maak het daarnaast voor deze jongeren makkelijker om een woonruimte te kopen of huren. Geef ze een (inkomensafhankelijke) tegemoetkoming naast hun huursubsidie of een voorkeursbehandeling als het gaat om centrum-woningen. Laat zien dat je jongeren wilt hebben en geef ze alle ruimte om hun stempel te drukken op de Oosterhoutse samenleving. Dan zal over 20 jaar de leeftijdspyramide zowaar een gezonde opbouw kennen wat terug te vinden met alle positieve gevolgen van dien. Welke dat zijn wordt in de komende delen besproken.

Binnenkort deel II: Jeugd en vrije tijd

2 gedachten over “Jeugdbeleid: Hoe het wel moet. Deel I: Huisvesting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *