Vandalisme = Verveling

De conclusie na een ochtendje praten met de leerlingen van het Effent College. Vandalisme = Verveling. Slopen is leuk als je niets beters te doen hebt. Je kunt mooi je onvrede botvieren op een object. In die zin is het misschien ook wel beter een object te verbouwen dan een persoon. Als je wil slaan, schoppen of verbranden pak dan maar een bankje, bushokje oid. Die schade is vervelend en ongewenst, maar beter herstelbaar dan beschadigde mensen. Maar als vandalisme verveling is, is het dan niet ook gewoon heel simpel te voorkomen?

Outflow, onze Oosterhoutse “culturele hangout” biedt in de ogen van de jongeren onvoldoende alternatief. Commentaar van de scholieren daarbij: “Dat is al ingenomen door een bepaalde subcultuur”. Subculturen zijn heel belangrijk op middelbare scholen. Imago is het woord. Je moet bij een groep horen. Welke groepen er dan precies zijn? Goede vraag. Van oudsher zijn er op iedere school “kakkers”, “alto’s”, “gothics”. Tegenwoordig lopen er ook “skaters” rond en in hoeverre het een erkende groep is weet ik niet, maar elke school heeft zijn “nerds”. Er zijn vast meer stromen, maar het is al een aardig lijstje. Het blijkt dat jongeren zich niet met andere groepen willen mengen of associeren.

Als er bij Outflow een bepaalde groep “hangt” haakt de rest automatisch af. Die zoeken dan een ander plekje, in de wijken, bij voetbalveldjes, skatebanen etc. wat automatisch betekent dat daar weer andere mensen niet terecht kunnen. Ik wil de parallel eigenlijk niet trekken, maar het schoot even door mijn hoofd dat dit op gang-vorming begint te lijken. Gebieden worden verdeeld, daarbij genomen dat binnen sommige groepen (al dan niet door individuen) drugs niet wordt geschuwd maakt het nog erger.

Deze alinea’s wijzen indirect op een fundamenteel probleem binnen de manier waarop we dachten met jongeren om te moeten gaan. Één grote groep dachten we altijd. Maar dat is dus niet zo. Binnen deze groepen leven verschillende voorkeuren. Dit beantwoord direct de vraag waarom Outflow niet optimaal functioneerd. Er is, in de ogen van de scholieren, maar ruimte voor één groep. Wellicht moeten dan verschillende hoeken worden gecreëerd of moeten de activiteiten over meerdere uitschenkpunten worden verdeeld. Voor de individuele activiteiten was zeker animo: gelegenheid om muziek in te studeren, streetdance, graffiti workshops. Maar het is niet cool, vét of stoer om dat zij aan zij de te doen met een andere subcultuur. Verfrissend om te horen. Ik roep de Oosterhoutse politici op er iets mee te doen!

Maar er zijn meer dingen die de Effent jongeren mateloos frustreren. Ze kunnen niet op stap als ze 16 zijn. In Oosterhout worden ze vaak/altijd geweigerd door de horeca-ondernemers. Daarbij is een drankje te duur dus gaan ze liever ergens thuis drinken. Want aan drank kunnen ze zelfs als ze nog geen 16 zijn toch wel komen. Een bioscoop is te ver weg en eigenlijk ook te duur. Wat overblijft is de sportvereniging of gamen. Sommigen weten zich hier mee te vermaken maar lang niet iedereen. Het hangen op straat vloeit voort uit een gebrek aan mogelijkheden. Dit resulteert in verveling, waardoor overlast bezorgen de enige manier is om niet compleet genegeerd te worden.

Oplossingen:

 • Identificeer -op een iets diepere manier dan mijn oppervlakkige- welke subculturen er precies bestaan
 • Geef iedere doelgroep een eigen hangout (skateparkje, basketbalveldje, voetbalveldje, streetdance oefenplaats) en doe dat evtueel op een bijpassende sportvereniging of culturele instelling (ander/aanvullend gebruik van de al bestaande middelen)
 • Realiseer je als volwassene dat de jeugd recht heeft op een beetje spanning en sensatie (vroeger, je weet wel, toen alles beter was, kon de jeugd zich lekker uitleven op het platteland. Maar dat is er in de stad niet zoveel meer 😉 )

7 gedachten over “Vandalisme = Verveling

 • Pingback: OokvanWosterhout.nl › Outflow, het enige dat wegvloeid is ons belastiggeld…

 • 27 februari 2010 om 17:04
  Permalink

  Dat de scholieren het zo zien ontkennen we ook niet. Volgens mij heb ik het duidelijk over de term beeldvorming.

  Dat deze niet in ons voordeel spreekt is bekend, maar we zijn druk bezig deze te veranderen. We zien ook dat we langzaam aan kunnen gaan oogsten op een aantal vlakken. Maar er is meer voor nodig. Dat weten wij!

  Een goed imago heb je minder snel opgebouwd als een slecht imago. Het is ook een kwestie van een lange adem, maar we zijn op de goede weg!

 • 27 februari 2010 om 14:01
  Permalink

  Het kan feitelijk onjuist zijn, jullie doelgroep, de scholieren ziet het zo. Een ongewenst imago is ook een imago. Jullie waarheid is niet hun waarheid.

  Misschien snappen jullie je doelgroep niet goed genoeg???

  By the way: don’t shoot the messenger 😉

 • 26 februari 2010 om 17:16
  Permalink

  Het is feitelijk niet juist dat Outflow is ingenomen door een bepaalde subcultuur. Of dat in het verleden is geweest kunnen wij niet beoordelen, maar momenteel wordt er van alles gedaan om een zo’n breed mogelijk aanbod te genereren waar iedere jongere in Oosterhout zich bij kan aansluiten.

  Zo zijn er DJ-lessen, Radio, TV, en morgenavond 27 februari hebben we bandnight Stairway to Stardom. Verder zijn we druk bezig met een brede workshopmaand in mei en kunnen scholieren voor bij Outflow terrecht voor hun films die ze moeten kijken voor CKV.

  De beeldvorming die rondom Outflow hangt is achterhaald, maar heerst nog hardnekkig bij de scholieren in Oosterhout. Zelfs lokale politici weten niet helemaal 100% wat Outflow precies is en welke leeftijden en doelgroepen er zitten.

  Enige wat wij als Outflow directie kunnen doen is hard werken aan dit verkeerde beeld. Is een kwestie van een lange adem, maar we zijn ervan overtuigd dat het uiteindelijk lukt.

 • 24 februari 2010 om 21:51
  Permalink

  Als je een goede opvoeding krijgt, maakt het niet uit of je ouders er vaak of minder vaak zijn. Het is de manier van opvoeden, welke normen en waarden ze meegeven etc.

 • 24 februari 2010 om 18:42
  Permalink

  Ben ik zeker met je eens! Opvoeding speelt ook zeker een rol bij dit soort dingen. Het feit dat vandalisme plaats kan vinden geeft al aan dat er weinig ouderlijk toezicht/betrokkenheid is.

  De opvoedende taak ligt vooral bij ouders, maar als ouders veel aan het werk zijn, wat komt er dan van opvoeding terecht en wie zou dan voor de opvoeding opdraaien? De school? De overheid?

 • 24 februari 2010 om 18:18
  Permalink

  Wat een slap excuus voor vandalisme; omdat ze zich vervelen. Ik verveelde mij ook vaak toen ik nog op de middelbare school zat maar andermans eigendommen kapot maken voor tijdverdrijf? Nee, dat ligt aan de opvoeding van het kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *