Investeren = bezuinigen 2.0

Dezer dagen worden we onder de voet gelopen met berichten over waar op bezuinigd kan worden. Landelijk en lokaal is een beetje hetzelfde aan de hand. De bestuurders zoeken naar manieren om minder geld uit te geven omdat de conjunctuur ons even in de steek laat. Daarbij vergeten ze dat roepen dat we moeten bezuinigen leidt tot onrust en op die manier een verdere afbraak doet aan de met moeite opkrabbelende economie en daarmee de conjuctuur.

Als het slecht gaat in de economie heeft dat een aantal gevolgen. Minder aankopen betekenen minder BTW, maar ook minder verkoop en daarmee productie. Dat zorgt ervoor dat nogal wat mensen hun baan verliezen en niet alleen de inkomsten van de overheid dalen (Inkomstenbelasting en BTW) maar ook de kosten van de overheid stijgen (Uitkeringen en (huur)subsidies om deze groepen te ondersteunen. Daarnaast krijgt bijvoorbeeld het UWV/CWI het drukker en heeft meer mensen nodig en gaat dus meer kosten.  De tegenvallers komen  in slechte tijden dus van twee kanten. De meevallers in goede tijden trouwens ook. Waar ondermeer voormalig minister Zalm geluk mee heeft gehad. Dan kun je namelijk keer op keer betere cijfers presenteren.

Inmiddels blijkt al dat bij een aantrekkende conjuctuur de bezuinigen lang niet zo dramatisch zijn als eerst werd gedacht. Het nu nog maar om ruwweg de helft van de eerder voorgestelde en onderzochte 36 miljard. Nog even en de plannen kunnen zelfs de prullenbak in volgens mij. Bezuinigen moet je niet doen in crisistijd maar juist in voorspoed, althans dat zou anticyclisch begroten zijn. Waar nog al eens over wordt gesproken, maar in de praktijk toch een beetje te moeilijk is te verkopen aan de kiezer. Cadeautjes geven is makkelijker en daar maak je veel meer vrienden mee.

Kromme redeneringen

De bezuiningsplannen staan overigens vol met kromme redeneringen. Zo zou de dienstplicht geld opleveren. Ze vergeten echter dat er een behoorlijke ambtelijke molen nodig is aan oproepen, keuringen, trainingen etc. Daarnaast hou je een ongemotiveerd zooitje ongeregeld over dat de trekker niet over durft te halen als het er echt om gaat. Ook wordt er weer eens volledig over het feit heen gewalst dat Nederland in verhouding tot andere landen helemaal niet zoveel uitgeeft aan defensie.

De Brandweer zou geprivatiseerd moeten worden. Kan ik die lui dan ook aanklagen als mijn huis afbrand omdat ze tegen minimale kosten willen werken en te laat komen, met slecht materieel werken en dergelijke? Of kan ik dan de overheid verantwoordelijk stellen? Privatiseren is lang niet in alle gevallen een goed middel. De overheid heeft bepaalde kerntaken en daar hoort als één van de belangrijkste bij: veiligheid verschaffen.

Investeren

Iedere ondernemer weet dat om een beetje geld over te houden je moet investeren. Zeker als je een lening hebt terug te betalen. Daarom is het knap onbegrijpelijk dat de overheid dit niet inziet en onder andere de Havo en het VWO maar even met een jaartje in wil korten. Weg is de basis voor de kenniseconomie. Nederland en Oosterhout zijn goed in distributie/logistiek. Om dit verder te versterken zou het goed zijn te investeren in mobiliteit zodat onze transporteurs goed hun werk kunnen doen. Daarnaast kunnen onze verkopers vanaf een goed bereikbaar Schiphol, Rotterdam Airport of Eindhoven Airport handelen met de hele rest van Europa en de Wereld. Via de Havens van Rotterdam, Moerdijk en ons mooie Oosterhout verspreiden we deze goederen dan door. We zijn altijd watermensen geweest en laten we die unieke positie dan maar versterken. Investeer in verwarmde wissels en voldoende zout om zelfs bij de meest onmogelijke weersomstandigheden door te kunen werken. Zorg voor goede, betaalbare (mobiele) dataverbindingen. Als dan de economie aantrekt ligt de wereld aan onze voeten en verdienen kan onze economie weer echt groeien.

De zorg en ons onderwijs zijn duur en worden alleen maar duurder. Het loon van de leraren en medisch personeel (80-90 % van de kosten) stijgt ieder jaar met een paar procent, maar wel van een steeds hoger bedrag. Met als gevolg dat al jaren mensen weg worden bezuinigd zonder dat we voldoende vooruitgang hebben gevonden in technische en medische hulpmiddelen. Internet en alle mogelijke communicatiemiddelen maken het misschien niet eens meer nodig dat we in schoolgebouwen bij elkaar gaan zitten. Kunnen we niet gewoon één lands-HBO en -universiteit beginnen en alle losse universiteiten en HBO’s sluiten en de lessen uitzenden via internet? Heb je vragen stel je ze live en online. Dat zou innovatief en van deze tijd zijn! Onderzoek en ontwikkelingen zit dan lekker bij elkaar, onder één dak zodat uitwisseling en kennisdeling echt vorm kan krijgen.

Als er geen heilige huisjes bestaan, ben dan ook eens een echte vrije denker. De vraag zou niet moeten zijn: Hoe kunnen we 36 miljard bezuinigen/besparen maar: Hoe kunnen we 36 miljard of meer verdienen. Kabinet, waar is nu die “VOC mentaliteit”?

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *