Verkiezingsuitslag in Oosterhout

Ja, en daar zit je dan als politicus naar de uitslag van afgelopen woensdag te kijken. Alle richting ontbreekt waardoor je even zit te denken aan nieuwe verkiezingen, of eventueel een tweede ronde in combinatie met een kiesdrempel. Alle partijen met twee zetels of minder worden uitgesloten en laat de mensen dan maar beslissen wie de grootste wordt. Niet leuk voor onze dierenvrienden of de SGP-mannen, maar wel de enige mogelijkheid om echt een richting te bepalen. Maar de Kieswet zegt hier niets over, dus moeten we het hiermee doen.

Op de website van de gemeente Oosterhout staan de uitslagen van afgelopen woensdag keurig vermeld en daar zitten best interessante resultaten tussen. Zo haalt Emile Roemer van de SP bijna evenveel stemmen als Jan-Peter Balkenende van het CDA. Sowieso haalt de SP 11,7% van de stemmen, veel meer dan de 5,2 van Groenlinks en de 6,7 van D’66 terwijl in de Oosterhoutse gemeenteraad de SP maar 1 zetel heeft en GroenLinks er bijvoorbeeld 2.  De lokale fracties onder leiding van Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks) en Frans Huijsmans (SP) dragen dus niet hetzelfde uit als de landelijke politiek. Met name de SP laat daar lokaal dus veel potentie liggen.

Mark Rutte van de VVD heeft in Oosterhout de meeste stemmen binnengehaald, en heeft daarmee vrijwel persoonlijk gezorgd dat de VVD de grootste is geworden in Oosterhout. Tweede is Geert Wilders die van 7,3% uit 2006 naar 19,3% gaat. Opmerkelijk is dat de Bredase fractievoorzitter van de VVD (Klaas Dijkhoff) maar 47 stemmen heeft gehaald, voor een lokale kandidaat best weinig, daar heeft hij dus een kans laten liggen. Zeker als je bekijkt dat Hero Drinkman (uh, Brinkman) 53 stemmen heeft gehaald. Oosterhout stemde ook op de “kleine” partijen. Trots op Nederland kreeg 0,7% van de stemmen, Lot Feijen van Lijst 17 (de door de publieke omroep BNN gesteunde partij) kreeg 0,1% van de stemmen, net als de Piratenpartij. MenS kreeg van de Oosterhouters toch nog 0,3% van de stemmen, meer dan de SGP voor elkaar krijgt.
Zoals collega-blogger Robert al heeft uitgestippeld heeft Mark Rutte een erg lastige taak. Waar ik Robert niet in volg is dat de VVD naar links moet kijken, in de campagne heeft Rutte flink afgezet tegen met name de PvdA en nu gaan regeren met links zou te veel gezichtsverlies opleveren. Daarnaast vraag ik me af of Rutte zo graag het premierschap wil dat hij daarvoor alle beloften en waarden van de VVD weg wil geven. Een rechts kabinet lijkt sinds gisterenavond een reële mogelijkheid, de SGP wil namelijk gedoogsteun geven (sinds wanneer is de SGP trouwens voor gedogen?), maar wil daar wel wat voor terug. Wat dat is weten we nog niet maar er valt te denken aan het niet uitvoeren van het vonnis van de Hoge Raad waarin de Nederlandse staat moet zorgen dat vrouwen op de kandidatenlijst van de SGP kunnen komen, of natuurlijk dat Bas van der Vlies benoemd wordt tot Minister van Staat.

Vraag is dan nog wel hoe de andere partijen de regering gaan vormen. De VVD heeft voldoende capabele mensen voor ministersposten en het CDA is een regeringspartij die ook voldoende capabele bestuurders heeft. De PVV wordt een vraagteken en het wijzen naar de LPF uit 2002 is al begonnen. Toch is dit een andere situatie omdat de grote leider hier niet door een dierenactivist is neergeschoten. Hero Brinkman kan voor een scheur zorgen als hij de democratisering voortzet wordt er gezegd. Ik zie het nog wel gebeuren dat Wilders Brinkman de ruimte gaat geven omdat Wilders weet dat hij zelf ook niet lang meer doorgaat, als hij Brinkman toch niet de ruimte geeft dan ligt een staatssecretariaat voor Brinkman erg voor de hand. Als hij namelijk uit de fractie is kan hij weinig meer uitspoken. Voor de andere fractieleden ben ik niet bang dat ze gaan muiten, zolang Wilders fractievoorzitter is en hun bijdragen letterlijk uit moet typen zullen ze onthouden dat ze hun leuke baantje aan Geert Wilders te danken hebben en braaf luisteren. Over vier jaar (want het rechtse kabinet gaat de rit uitzitten) is Wilders geen lijsttrekker meer omdat hij meer tijd aan zijn vrouw wel besteden en wordt Hero Brinkman de leider.

Het ontbreken van een meerderheid in de Eerste Kamer gaat niet voor ernstige problemen zorgen, de PVV gaat een aantal zetels halen in een paar provincies en daardoor ook senatoren leveren en CDA en VVD gaan ook veel stemmen halen bij de provinciale verkiezingen gok ik zo.

Naar mijn mening gaan we dus naar het kabinet Kroes 1, vanwege de stabiliteit blijven de politiek leiders namelijk in de Tweede Kamer zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *