Opinie: Houdoe en bedankt!

Het zal je maar gebeuren, heb je na lang twijfelen of uit overtuiging besloten om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op de SP te stemmen, besluiten ze na een jaar er allemaal mee op te houden. En daar zit je dan met je uitgebrachte stem of als kandidaat die te weinig stemmen heeft behaald.

De SP-fractie in Dongen heeft namelijk besloten om geheel op te stappen. Voor wethouder René Roovers reden om ‘door gebrek aan draagvlak in de raad’ ook zijn ontslag aan te bieden aan de burgemeester. Volgens de persverklaring van de SP-afdeling in Dongen zijn de raadsleden ieder om persoonlijke redenen opgestapt.

Natuurlijk is het te begrijpen als politici lichamelijk niet meer in staat zijn om hun functie goed te vervullen dat ze aangeven er mee te stoppen. Dat getuigd ook van verantwoordelijkheid omdat je aantoont het raadswerk niet als klein klusje te zien. Ongeacht de grootte van de gemeente heeft het raadswerk namelijk een flinke impact op je leven. Niet alleen ben je veel tijd kwijt aan het lezen en begrijpen van de raadsstukken, je zult ook verduidelijking moeten vragen aan de ambtenaren, in de gemeente de andere kant van het verhaal proberen te zoeken en aanwezig zijn bij allerlei informatiebijeenkomsten en voorlichtingen.

Als dat lichamelijk niet meer kan door veranderde omstandigheden kan men niet anders dan respect opbrengen voor het besluit om te stoppen. Met meer verbazing kijk ik naar het besluit van Jolanda van Osta, zij geeft het raadswerk niet meer te kunnen combineren met haar werk en haar gezin. Enerzijds moet je natuurlijk een keuze maken, maar naar mijn mening heb je de kiezer een belofte gedaan om vier jaar te blijven zitten als je je kandidaat stelt. Als je een drukke baan hebt zul je moeten kiezen tussen of raadslid worden of minder uren gaan werken.

Om dat verschil in inkomsten op te vangen is er ook de raadsvergoeding, zodat de keuze beperkte financiële gevolgen heeft. Al snapt de SP dat weer niet en die verplicht raadsleden om hun vergoeding in de partijkas te storten in ruil voor een volgens de partij gerechtvaardigd bedrag. Hiermee wordt de raadsvergoeding een extra inkomstenbron bovenop het loon, in plaats van een compensatievergoeding voor minder inkomsten uit loon. Nu is het bij de SP zeg maar een bonus bovenop het reguliere loon.

Het vertrek van de vier raadsleden en de wethouder is voor de politiek een slecht iets. Ongeacht of je het eens bent met de standpunten van de SP, er zijn genoeg mensen in Dongen die achter de ideeën van de SP staan en die dus nu niet meer vertegenwoordigd worden. Zover ik na kon gaan heeft Dongen hier wel een primeur te pakken in Nederland, zodat staatsrechtgeleerden de komende dagen weer aan het werk kunnen.

Waar de Dongense gemeenteraad geen primeur bij heeft is opmerkelijke gebeurtenissen in de lokale politiek die het landelijke nieuws halen. Zo is ook D’66-kamerlid (en voormalig raadslid) Magda Berndsen in opspraak om hoge declaraties en dan blijkt ze ook nog eens jurylid te zijn voor een integriteitsaward. Ironie ten top.  Maar ook een raadslid van GroenLinks uit Breda heeft het nieuws gehaald door ’s nachts de klok in het gemeentehuis te luiden. En ook de VVD en PvdA in Nijmegen werden in verlegenheid gebracht door gebeurtenissen in het fietsenhok.

Wie denkt dat politiek saai is heeft het dus mis, de gebeurtenissen in Dongen tonen dat nog maar eens aan.

3 gedachten over “Opinie: Houdoe en bedankt!

 • 29 maart 2011 om 23:41
  Permalink

  @ ad h. Inderdaad. Tijd dat daar wat aan veranderd 😉

  @ Robert, Ik ben het met je eens dat de partijstructuur bij nieuwe partijen moet groeien en ook de SP zal daarin stappen moeten maken om te blijven bestaan in gemeenteraden. Onderzoeker en politicoloog van de Universiteit van Tilburg, Marcel Boogers, geeft dat ook aan.

  Je kunt de passage over de afdracht flauw noemen, maar de voormalige Dongense SP-raadsleden bevestigen dat. Als zij stoppen omdat zij de prioriteit aan werk geven blijkt het afdrachtssysteem dus niet te werken. Misschien waren er wel kandidaten geweest als zij minder uren konden gaan werken omdat zij een volledige raadsvergoeding kregen. Ik ben dus van mening dat andere partijen daar juist niet een voorbeeld aan moeten nemen omdat dit de afweging voor mogelijke raadsleden beinvloed.

  En Frits Huffnagel mag ik natuurlijk niet vergeten in het lijstje, heb je gelijk in.

 • 29 maart 2011 om 20:12
  Permalink

  Je kan het probleem bij de Dongense SP vanuit 2 perspectievnb bekijken. Enerzijds kan je wellicht alles samenvatten in de term ‘a perfect storm’. Anderzijds komen er steeds meer berichten naar buiten dat de partijstructuur de lastste jaren erg verslechterd is. Wellicht inherent aan een relatief jonge organisatie. Greet trekt ook steeds meet patjepeejers aan om zitting te nemen.

  Overigens vind ik de passage Over de verplichte afdracht erg flauw. Je weet waarom zij dit doen. Kan je mee eens zijn of oneens, maar ze weten wel wat ze doen. De partij geeft een duidelijk signaal af dat ze het doen voor hun idealen en niet voor het geld of de roem. Kunnen veel partijen een voorbeeld aan nemen!

  Als aanvulling op de schandaaltjes: Frits Huffnagel (VVD, Den Haag). Enorm grote waffel over ‘onze belastingcenten’ en vervolgen dure snoepreisjes naar Las Vegas declareren. Dan nog liever een Ray Ban… 😉

 • 29 maart 2011 om 16:05
  Permalink

  Als je het zo bekijkt is Oosterhout maar saai……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *