Opinie: Thuisvester is een rupsje-nooit-genoeg

Thuisvester fuseert met Volksbelang. Nog geen twee jaar na de grote fusie met ZorgVoorWonen gaat de combinatie uit Oosterhout & Sprundel opnieuw een fusie aan, dit keer met Volksbelang uit Raamsdonksveer. Alles past onder de paraplu Thuisvester dat definitief geen oosterhoutse corporatie meer genoemd kan worden.

Nu heeft Thuisvester wel een stabiele basis nodig om een goede corporatie te zijn, maar waar de fusiewoede ophoudt is nog maar de vraag.

Schaalvergrotingsvoordelen

Het lijkt immers voor veel corporaties een logische stap om te fuseren en zo groter te worden. Dat levert schaalvoordelen op, hoofdzakelijk financieel. Dat is ook voordelig voor de huurder en dat is zeker een reden om voor een fusie te zijn. Toen Woningbouw Stichting Oosterhout echter Cires werd was het nog wel een oosterhoutse corporatie. Toen Cires Thuisvester ging heten moesten de belangen en gelden verdeeld worden. Veel oosterhoutse huurders hebben dan ook weinig op met een nieuwbouwplan in Sprundel en vragen zich af waarom dat geld niet in het opknappen van hun woning wordt gestoken.

En waar blijft WSG?

De nieuwe telg uit Raamsdonksveer is er een die wel moest fuseren om behouden te kunnen blijven. Als we op het moment naar kijken naar de stand van zaken bij de corporaties in Raamsdonksveer en Geertruidenberg, dan staat het er daar niet florisant voor. De een is te klein om te overleven (Volksbelang) en de ander heeft zoveel geld in projectontwikkeling zitten dat het op omvallen staat (WSG). Het zou immers logischer zijn geweest als Volksbelang en WSG waren samengegaan, maar twee corporaties die allebei in zwaar weer zitten is geen garantie voor een bloeiende woningverhuurder.

Geen hoofdprijs, wel waardevol

Vandaar dat huwelijk met Thuisvester. Wat krijgt Thuisvester nu eigenlijk? Een corporatie die niet al te ruim in de kas zit, wel de nodige woningen moet verbeteren en daarnaast ook nog een bouwopgave heeft. Het lijkt dus op een fusie met verlies. De winst voor Thuisvester zit hem in twee punten. Eerste punt is de naamsbekendheid, ze zijn oosterhoutse maat en schaal definitief ontgroeid. Tweede punt is de ‘lekker puh’ naar WSG. Die corporatie floreerde tussen 2000 en 2010 met het opzetten van allerlei woningprojecten, waarbij het soms meer een ontwikkelaar was dan een sociaal huisvester. In die periode heeft Thuisvester een beperkte eigen koers gevaren en is wel structureel gegroeid. Door nu ook invloed te krijgen in de Donge-streek zet Thuisvester zich definitief op de kaart.

En nu?

De oosterhouter spint geen garen bij deze fusie, het geld moet voortaan nog breder verdeeld worden. Wel krijgt de oosterhouter wellicht onverwacht toch vaker met Thuisvester te maken. Gezien de financiële positie van WSG zal het niet langer dan een jaar gaan duren voordat Thuisvester deze corporatie kan overnemen. Zij zullen dat zeker doen, omdat de verankering van Thuisvester in West-Brabant daarmee een feit is geworden. Een niet te missen speler met veel kennis op de projectontwikkelingstak.

Dan gaan we Thuisvester ook terugzien in grote projecten in Oosterhout. Hier heeft WSG een groot aandeel en zowel Zwaaikom als Contreie zijn nog zeker geen gelopen race. Deze klussen komen hoe dan ook wel bij Thuisvester terecht. Mijn vraag is echter hoe groot Thuisvester moet worden. Zijn dat 15.000 woningen of is 25.000 een realistischer aantal? En in welke richting ontwikkeld de organisatie zich dan? Zou de schaalvergroting van Thuisvester een opmaat kunnen zijn naar de grotere gemeenten die Het Rijk zo graag wil? Het lijkt me erg interessant om hierover te horen van Thuisvester, want de corporatiewereld is en blijft een wereld van wondere besluiten.

Een gedachte over “Opinie: Thuisvester is een rupsje-nooit-genoeg

  • 14 juli 2011 om 20:13
    Permalink

    Geachte heer, graag gaat Thuisvester met u in gesprek aangaande haar toekomstvisie. Groet Jan Pooyé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *