Opinie: Hartje geeft het goede voorbeeld

Vanaf het moment dat het college bekend maakte dat de functie van de buurthuizen zou veranderen waren de verenigingen in grote onzekerheid. Waar moeten wij nu in hemelsnaam naartoe? Dat het idee van het college niet het einde van de verenigingen is toont de biljartwereld nu aan. Complimenten voor de ondernemer die brood ziet in het huisvesten van de verenigingen, zonder maar een cent subsidie. 

De jongeren die het leuk vinden om in het weekend te gaan poolen voordat ze gaan stappen hebben vanaf januari pech. Dan zullen ze een andere plek moeten zoeken. Vanaf januari zal ’t Hartje zich met name richten op de biljartverenigingen. Hierdoor hebben de 17 verenigingen weer een plek gevonden nadat ze van het college te horen hebben gekregen dat er voor hen geen plek meer was in de buurthuizen.

 In april besloot de raad dat het plan om drie buurthuizen te sluiten en drie andere om te vormen tot activiteitencentra doorgang kan vinden. De drie activiteitencentra zouden zich moeten richten op de kwetsbare mensen om te zorgen dat die mensen zichzelf en hun sociale netwerk ontwikkelen. De drie activiteitencentra krijgen een professioneel bestuur, in plaats van vrijwilligers, en het was nog maar de vraag of verenigingen een plaats in het centrum konden krijgen.

 Vanuit een deel van de bevolking waren er flinke protesten tegen het plan. De tocht van bezorgde burgers haalde zelfs de landelijke media. Voor een Oosterhout een geluk, dat men pas later een camping in hartje New York begon, want anders hadden er misschien ook tenten voor het Oosterhoutse stadhuis gestaan.

 Maar na het genomen besluit is er nog weinig zichtbaar van het doemscenario. En dan heb je nog de ondernemers die kansen zien in het huisvesten van verenigingen. Deze stap van eigenaar Sarikcioglu van ’t Hartje is toe te juichen, hij laat zien dat met een slimme aanpak er voor deze mensen prima plek is en dat daar geen subsidie voor nodig is. De vraag blijft natuurlijk of er voldoende inkomsten uit het biljarten gehaald kunnen worden om te blijven draaien en in het weekend dicht te kunnen. Mocht die tegenvallen (en ook de inkomsten uit de ondergelegen pizzeria tegenvallen) dan kan men altijd nog besluiten om in het weekend open te gaan.

 Hulde voor deze stap van de heer Sarikcioglu en ik hoop dat nog vele organisaties dit voorbeeld zullen volgen zodat blijkt dat de kracht van de stad inderdaad een terugtredende overheid kan vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *