Opinie: 2013 is het jaar van Slotjes-Midden
Met de bekendmaking van Loevepark wordt aangevangen met de aanpak van het voormalige Van Der Made terrein. Jarenlang zijn er snacks gebakken, straks wonen er starters en gezinnen. Een vertraging van bijna zeven jaar, al in 2007 werd de fabriek afgebroken, met de intentie er snel te beginnen. Een begin is echter een begin en dat zien de bewoners van Slotjes-Midden vast wel zitten.
Want eerlijk is eerlijk, wat duurt het allemaal toch lang. De planvorming rond de wijkvernieuwing van Slotjes-Midden kan zo de boekjes in als de wijze waarop het niet moet. Natuurlijk rekening houdend met externe factoren zoals de crisis en alle fusies die de woningbouwstichting/cires/thuisvester1/thuisvester2 en thuisvester3 hebben doorgemaakt. 2013 belooft echter het jaar van Slotjes-Midden te worden.
Als senior hoeft men zich de komende tijd geen zorgen te maken. Aan beide uiteinden van de woonwijk wordt een verzorgingstehuis gebouwd. Niet door Volckaert-SBO overigens, maar door zorgleveranciers van buiten Oosterhout. Het tehuis aan het Slotjesveld zal straks wellicht een doorn in het oog zijn voor evenementen als de Kermis, maar biedt dan ook wel een gezondheidscentrum. Pal aan het andere tehuis, dat aan de St. Antoniusstraat komt te liggen, worden ook nog starterswoningen gebouwd. We weten uit het Oosterhoutse centrum dat jonge en oude belangen niet altijd samengaan.
Op 22 januari gaat de nieuwe Nettorama open, ook aan de St. Antoniusstraat. Deze locatie, ooit een kleine EDAH, is door Thuisvester met de grond gelijk gemaakt. Daar hadden ze de nodige procedures voor nodig, want er was nogal wat bezwaar tegen de komst van de winkel met erboven appartementen. In een ver verleden was de huidige Nettorama een winkelstrip met een aantal losse units, waar Nettorama er twee van gebruikte. Met een grote verbouwing heeft Nettorama midden jaren ’90 de hele winkelstrip in gebruik genomen. Omdat de wijk zo dicht tegen het kernwinkelcentrum aanligt, is het aantal mogelijkheden beperkt.
Aldi bouwt ondertussen bij HAMO en gaat op termijn dus ook aan de Loevesteinlaan weg. Van twee supermarkten naar nul in pakweg een paar maanden. Overigens keurig beschreven door de Gemeente Oosterhout, in het masterplan voor Slotjes-Midden. De winkelstrip aan de Loevesteinlaan moest wijken voor een woon-zorgvoorziening, de winkelstrip aan de Dr. Janssenslaan was een geplande herontwikkelingslocatie. Op Zuiderhout komt er in 2013 nog een LIDL bij, zodat het verlies wel gecompenseerd wordt, men moet er alleen iets verder voor weg.
En toch is er bouwactiviteit in Slotjes-Midden. Aanstaande zaterdag staat er een tent in de Mgr. Frenckenstraat, waar Thuisvester informatie gaat geven over de renovatie van de laagbouwwoningen in Slotjes-Midden. Alle woningen zijn al gezandstraald en opnieuw gevoegd, en recentelijk zijn de badkamers en toiletten gerenoveerd. Laatste fase is het aanbrengen van nieuwe kunststof kozijnen met dubbel glas, samen met een extra pakket isolerende maatregelen. Al het goede komt in drieën voor de bewoners van woningen die blijven staan.
Dat raakt heel erg aan de portiekflats in de rest van de wijk. Op de valreep van 2012 zijn er in de politiek vragen gesteld over de herontwikkeling van Slotjes-Midden. De vorige keer dat dit gebeurd ging een maand later het bouwplan aan de Van Oldeneellaan van start. Zoveel hoeven we deze keer echter niet te verwachten. De vertraging is toegegeven, en het woord herijking is gevallen. Opnieuw bezinnen wat de kansen zijn met de huidige woningen, misschien toch slopen en alles ertussenin. Het is het nadeel van bouwprojecten die langdurig lopen, en dus te lijden hebben onder de grillen van de politiek en de markt.
De bewoner wacht af, het is niet dat er niets gebeurt is, de wijk is keurig opnieuw bestraat en wacht nu op invulling. Het lijkt wel een pot Simcity, de kas is leeg, de openbare ruimte is gemaakt en de ambitieuze plannen daar moeten de burger maar op wachten. Wachten doet Thuisvester ook met onderhoud, want bewoners van de flatwoningen krijgen alleen het meest noodzakelijke onderhoud. Ze betalen ondertussen de volle mep aan huur en het comfort is beneden het gemiddelde van wat men mag verwachten. Daar moet Thuisvester echt haar rol nemen, het is slechts door een soort ‘monopolie’ dat mensen hun woondiensten bij Thuisvester afnemen, er zijn in de omliggende gemeenten beter presterende corporaties.
Wat ook opvallend is dat er in 2013 nog geen opleveringen gepland staan voor het Loevepark. Zie linkje.
Thuisvester moet eerst eens na gaan denken wat er gewenst is en dan met plannen komen. Het Loevepark is een heel mooi plan, maar is er vraag naar? Hoe lang duurt het eer 70% van de woningen verkocht is zodat er gestart kan worden met de bouw?
Daarnaast is Thuisvester niet echt bepaald slim bezig. Ze willen huizen verkopen op grond die nu nog verhuurd wordt als tuin aan de bewoners van het eerste gebouw aan de Loevensteinlaan. een tuin die voor vele bewoners netjes omschreven staat in het huurcontract. Dit contract zal eerst aangepast dienen te worden (met goedkeuring van de huurders want een aanpassing dient met wederzijdse goedkeuring te gebeuren). Dan pas kan er gebouwd worden… beetje erg slordig om iets (grond) te verkopen terwijl je het nog verhuurt aan een ander!