Opinie: Gemeenteraadsverkiezingen 2014 – Echt iets te kiezen!?

GR14 - klein

In 2014 staan ze weer op de planning, de gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent dat vanaf nu de lokale partijen volop aan de slag gaan om te schrijven aan hun verkiezingsprogramma’s. Met de huidige begrotingsproblematiek waar gemeenten tegenaan lopen is dat voor het eerst sinds jaren weer een klus met extra uitdaging. Waar de degelijke partijen zich van de opportunisten zullen gaan onderscheiden is de haalbaarheid van hun verkiezingsprogramma. Daarnaast zullen ongetwijfeld alle registers worden opengetrokken om de kiezer te overtuigen.

Stabiliteit van de coalitie

Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar de ontwikkelingen rond de coalitiepartners. Het College, met achterliggend de coalitiepartijen hebben zich in, wat ze zelf hun eerste helft noemen, redelijk gesloten opgesteld, zonder veel ruimte voor onrust. Natuurlijk was er commotie rond voormalig raadslid Cicek en vertrok bijna de helft van de PvdA-fractie. Dick Bisschop en Carla Bode werd een enkele keer serieus aangevallen (vanuit hun eigen partij), verder bleef de schade vrij beperkt. De coalitie hield betrekkelijk eenvoudig stand.

Landelijke politiek

Traditioneel spelen voor dit soort verkiezingen twee zaken. De landelijke sentimenten van dat moment. Zo kenden we eerder het Balkende- en Bos-effect als we kijken naar gemeenteraadsverkiezingen in het betrekkelijk recente verleden. De PvdA wist in Oosterhout fors van dat zogenaamde Bos-effect te profiteren en behaalde 8 zetels en leverde twee wethouders in de periode 2006-2010. In 2002 behaalde het CDA 7 zetels met rugwind van het Balkende-effect. De afgelopen verkiezingen leek de VVD, die 5 zetels haalde, van een soortgelijk effect te profiteren.

Lokale thema’s

Naast deze landelijke tendens spelen lokale thema’s een belangrijke rol. Het wordt voor politici en programma-schrijvers daarom vooral de kunst de kloof tussen politiek en maatschappij te dichten. Optimale aansluiting vinden bij de eigen achterban en een deel van de zwevende kiezers zou zo maar eens doorslaggevend kunnen blijken. Vorige verkiezingen wist GBV hier opperbest gebruik van te maken en won stevig op de sentimenten rond het Santrijngebied en Dommelbergen. Lokale partijen, waaronder ook bijvoorbeeld Gemeente Belangen hebben geen last, maar ook geen profijt van eventuele landelijke ontwikkelingen.

Actuele lokale thema’s

Wat zijn dan de grote thema’s van 2014? Dat zouden zomaar eens vragen kunnen zijn als:

  • Blijft Oosterhout een acceptabel voorzieningenniveau houden?
  • Hoe behouden of verbeteren we dat dan?
  • Worden we een buitenwijk van Breda?
  • Zit er een fusie aan te komen met bijvoorbeeld Dongen, Drimmelen of Geertruidenberg?
  • Gaan verdere bezuinigingen ten kosten van de minima?
  • Lukt het om genoeg werkgelegenheid in Oosterhout overeind te houden?
  • Blijven de culturele voorzieningen in stand?
  • Blijft de huisartsenpost in Oosterhout?
  • Blijft er een politiepost in Oosterhout?

Niet saai

Verkiezingen staan bekend om hun saaie karakter, maar door de ontwikkelingen in de economie hebben we deze keer wellicht echt iets te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *