Opinie: Het kan ook met veel kleine partijen

Bron: Wovox.com
Bron: Wovox.com

Cees van Dongen en Guido van de Mosselaar stelden het aan de kaak op de ORTS, waar interviews worden gehouden met lijsttrekkers van alle oosterhoutse politieke partijen. De burger heeft niets aan zoveel splinterpartijen, dat kan niet stabiel worden. Gerard Oomen van de Onafhankelijke Fractie en Paul Kersseboom van Pro-Oosterhout waren het daar duidelijk niet mee eens. Hoewel ik zelf veel geloof hecht in de huidige denkwijze van grote sterke partijen, is het model wat die dinsdag besproken werd ook niet zo’n gek idee.

Het politieke landschap wisselt voortdurend. Partijen splitsen zich af, partijen gaan samen en over het algemeen blijft het aantal te kiezen partijen min of meer gelijk. Dat er in Oosterhout straks uit 13 partijen gekozen kan worden is op zich makkelijk negatief te benaderen. Je zou kunnen zeggen dat ze allemaal voor hetzelfde staan en dat de nuance net maakt dat het daarom een eigen partij is geworden. Toch is die couleur locale belangrijk voor de plaatselijke politiek, en juich ik dat van harte toe.

In de betreffende uitzending kwam  het onderwerp op een coalitie van veel kleine partijen. Een gewaagde stelling omdat het indruist tegen de algemene politieke stelling dat de grootste partijen bepalen. Als we het politieke landschap echter doortrekken naar de huidige maatschappij, dan past zo’n oplossing met meerdere kleine partijen veel beter. Gericht op het individualisme, op de wens van de burger. Op die manier zou de politiek weer echt een afspiegeling van de inwoners kunnen worden. Een snufje cultuur, wat mobiliteit, sociaal beleid, aandacht voor natuur en vol inzetten op de economie. Een realistischer vooruitzicht dan een ruk helemaal naar links of helemaal naar rechts.

Dat is als ze eruit komen, want je hebt één grote kleine partij nodig om aan het roer van de formatie te kunnen staan. Daarnaast zijn de standpunten om tot een akkoord te komen minder makkelijk uit te ruilen. De loyaliteit aan de coalitie valt of staat met het behouden van een specifiek standpunt en over de wethouderspositie kan men lang discussiëren. Het lijkt mij een mooi experiment, een coalitie van veel kleine partijen. Wanneer er nu gestart wordt met lobbyen, dan kan het zomaar eens waarheid worden na 19 maart 2014.

Update: dankzij de comments werd duidelijk dat niet Ad Evers, maar Cees van Dongen en Guido van de Mosselaar het programma presenteren. Bij deze aangepast, dank voor het melden.

3 gedachten over “Opinie: Het kan ook met veel kleine partijen

  • 9 februari 2014 om 13:31
    Permalink

    Helaas voor Jeffrey de schrijver van dit artikel. In het ORTS radioprogramma Politiek Op Dinsdag komen alle Oosterhoutse lijsttrekkers aan het woord. De opinie: “Het kan ook met veel kleine partijen” is niet van Ad Evers. Het is aangedragen door de presentatoren Cees van Dongen en Guido van de Mosselaar tijdens de uitzending in het gesprek met Gerard Oomen en Paul Kerseboom. Aanstaande dinsdag om 20.00 uur een nieuwe uitzending van “DE LIJSTTREKKER AAN HET WOORD”

  • 7 februari 2014 om 13:39
    Permalink

    De opkomst van lokale partijen is een interessante trend. Gevaar is wel dat voor elk meningsverschil mensen zich gaan afsplitsen en lokaal verder gaan.

    De hoeveelheid partijen maakt het wel een spannende strijd dit jaar. Vraag is of OF en Pro Oosterhout groeien komende verkiezingen. Ik verwacht het we. Deze partijen hebben zich goed in kijker gespeeld bij kiezer en maken kans op groei.

  • 7 februari 2014 om 13:16
    Permalink

    Een coalitie van 3,4,5 of 6 partijen blijft een grijze mix van ieders standpunten. Dat twee partijen vanuit hun eigen signatuur ook met een slecht resultaat kunnen onderhandelen bewijst Den Haag.

    Het belangrijkste is en blijft dat een coalitie stabiel is. Juist dat lijkt in het moderne politieke klimaat een probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *