Pesten verdient altijd aandacht!

WTP-2015

Het is deze week de ‘week van het pesten’. Het hele land schenkt aandacht aan dit heftige onderwerp wat al eeuwen bestaat. Ik vroeg me alleen af of één week wel genoeg is om het pesten te minderen, heeft het niet continu aandacht nodig?

Vragen
Natuurlijk vragen velen zich af: waarom pesten mensen? Vele onderzoeken zijn er over geschreven en als belangrijkste oorzaak wordt gegeven dat de pester zich bedreigd voelt. Mensen willen niet buitengesloten worden en doen er alles aan om grip te hebben op anderen, het zit zo’n beetje in onze genen. Alleen dit verantwoord absoluut niet dat pesten normaal is en bij de ‘natuurlijke’ selectie hoort.

Dus als we weten wat de oorzaak is, waarom komt er dan geen oplossing? Pesten is een heel complex probleem wat hoort bij onze complexe maatschappij. Tevens zien vele leraren en werkgevers niet dat er gepest wordt, wil je pesten echt minderen dan is dat een project van misschien wel generaties.

Wie doen er mee?
Laten we even inzoomen op een middelbare school. Een jongen is wat op zich zelf en wordt daarom gepest door een groepje kinderen. Het slachtoffer zal door het pesten niet zo snel iemand vertrouwen en ervaart het pesten echt als lijden. De pesters daarentegen vinden het op dat moment leuk, maar zullen vaak de aren daarop veel spijt hebben, maar weten vaak niet meer waarom ze die persoon pestten.

Alleen is dat alles? Nee, meestal is er nog een verborgen reden. De meeste pesters werden zelf gepest, zijn onzeker, voelen de groepsdruk, zijn jaloers en ga zo maar door. Zij zijn zelf ook slachtoffer en zien pesten als medicijn tegen hun eigen pijn.

Meelachen en niks zeggen
Naast de pesters en de slachtoffers hebben je nog één groep, de meelopers. Dit is de groep die laat zien hoe erg die groepsdruk en angst om niet zelf gepest te worden is. De meeste leden van deze groep weten hoe laf ze zijn en hebben spijt dat ze niet hebben ingegrepen. Valt je één ding op? De pesters en de meelopers hebben achteraf pas spijt, nadat het slachtoffer weer verschrikkelijke dag heeft gehad. Het gaat meestal om zo’n grote groep, iedereen weet dat er iets mis is en toch wordt er niet gehandeld.

Internet: het wilde westen van het pesten
Dan heb je nog het ‘nieuwe’ pesten. Meer vrijheid om kinderen te vernederen dan op het internet krijg je niet. Er wordt soms ook gezegd dat tekst nog veel harder aan komt dan real life, iets wat me erg veel zorgen baart. Ten eerste omdat internet steeds belangrijker wordt en er geen regels zijn op het World Wide Web. Het lijkt mij dat er nu al maatregelen moeten worden getroffen om dit te kunnen aanpakken en af te handelen.

Ten tweede weten de meeste jongeren niet waar ze steun kunnen zoeken als ze via de Social media worden gepest. Ze zitten meestal alleen achter hun computer, heftig zoektermen aan het intikken om stoer over te komen of juist om een oplossing te vinden.

Eureka!
Deze week wordt er dus aandacht besteed aan het pesten, wat mij betreft te kort om echt iets te bereiken. Pesten gaat het hele jaar door, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Echt een oplossing heb ik niet en op internet zijn genoeg tips te vinden, maar de beste die ik vond was: neem onmiddellijk actie.

Je moet ze geen kans geven om door te gaan. Het is dan ook zo dat je samen sterker staat, zelfs al krijg je steun uit onverwachte hoek, pak het aan. Wat is volgens jullie een goede tip om pesten te stoppen?

 

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *