[DOSSIER] Oosterhout bereidt zich voor op protesten 380kV

Schermafbeelding 2014-11-18 om 23.29.19

De verandering van het hoogspanningstracé houdt Oosterhout al sinds eind augustus in zijn ban. Al snel werd er een organisatie opgetuigd die zich strijdbaar opstelt tegen de hoogspanningsmasten. Hieronder een kort overzicht van wat er speelde rond de protesten in september die uiteindelijk niet doorgingen. Aanstaande woensdag en donderdag zijn er nieuwe infoavonden ingepland. Een deel van Oosterheide en Oosterhout is zich al aan het voorbereiden op twee avonden waar antwoorden worden gezocht op de vele vragen die er spelen.

30 september: Oosterhout protesteerde massaal
In een vreedzaam protest heeft Oosterhout haar zorgen geuit over het geplande hoogspanningstracé langs Oosterheide. De uiteindelijke opkomst wordt op meer dan duizend mensen geschat. Vooral de vele kinderen, die ‘Red het bos en de Dieren’ zongen, trokken daarbij de aandacht. De scholen liggen nabij de Burgemeester Materlaan en het geplande hoogspanningstracé en maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van een 380kV lijn. Lees HIER het hele artikel.

© Ook van Wosterhout
© Ook van Wosterhout

30 september: Escalatie 380kV dreigt
30 september was bekend geworden dat TenneT de informatieavonden in Oosterhout en Zevenbergen af heeft gezegd. De belangrijkste reden zou zijn dat men niet in kan staan voor de veiligheid van eigen medewerkers. De veiligheid van de aanwezige bezoekers wordt echter ook aangehaald. Tot zover de officiële verklaringen.

De teleurstelling in Oosterhout was groot. De beweegredenen van TenneT zijn immers nog steeds onduidelijk. De opkomst tijdens de gemeentelijke bijeenkomst laat zien dat het onderwerp in Oosterhout leeft en dat er veel openstaande vragen zijn. Veel burgers uiten deze vragen in de spandoeken rond de Oosterheidehal. Kinderen uit de wijk Oosterheide oefenen al een hele week op een protestlied, waarmee zij een vuist wilden maken. Lees HIER het hele artikel.

22 september: Informatieavond vanuitg gemeente wordt massaal bezocht

Volle zaal tijdens eerste sessie © Roland Rutten Photography
Volle zaal tijdens eerste sessie © Roland Rutten Photography

Twee volle zalen met belangstellenden op de informatieavond over de 380kV hoogspanningslijn. De opkomst bleek zo groot dat twee rondes nodig waren om alle belanghebbenden te informeren. De Gemeente Oosterhout lichtte toe hoe het proces tot nu toe gelopen is en wat de vervolgstappen zullen worden. Daarbij zullen vooral de vaste procedures gevolgd worden, samen met andere gemeenten en de Provincie Noord-Brabant. Zoals het er nu naar uitziet zullen de ruimtelijke procedures in 2017 starten. Dat betekent dat er nog tijd is om in beroep te gaan.

Juist de burger werd gevraagd om zich te laten horen en samen op te trekken om een duidelijk signaal aan TenneT te laten horen. Het actiecomité ‘380kV nee’ heeft voor de bijeenkomst die door TenneT belegd wordt al plannen gemaakt en roept burgers op om zich aan te sluiten. Belanghebbenden reageerden emotioneel en riepen op om de komst van het tracé toch vooral te blokkeren. Lees HIER meer.

8 september: Al 1000 handtekeningen tegen hoogspanningsmasten
Begin september werd de petitie tegen de hoogspanningsmasten in Oosterhout gelanceerd door een bezorgde inwoonster. En met succes, al 1000 mensen hebben de petitie tegen de hoogspanningsmasten in Oosterhout getekend. Vele Oosterhouters, waaronder bekende Oosterhouters, politici en en maatschappelijke instanties roerden zich in de kwestie. Lees HIER meer over de handtekeningen.

4 september: Oosterhout boos om hoogspanningsmasten
Als het even tegenzit wordt er een 380 kV lijn langs de zuidkant van Oosterhout gebouwd. De gevolgen van zo’n hoogspanningstraject zijn nogal groot. Er is inmiddels een behoorlijk verzet gevormd tegen het hoogspanningstraject. Lees HIER meer over de route.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *