[OPINIE] Moeten we de ORTS opheffen?

De laatste keer dat hier over de ORTS werd geschreven kwam ik met het idee dat de ORTS opheffen een goed idee zou zijn. Ondertussen is er over de ORTS veel discussie geweest. Er is steeds weer geld nodig om het voorbestaan van deze club te garanderen. En dat terwijl er zoveel op de lokale omroepen afkomt: een streekomroep, de vernieuwing van de media en het verbeterplan van Bart Heppenhuis dat vol ambitie zit. Bij mij blijft een prangende vraag hangen: moeten we wel een nieuwe lokale omroep willen? Ik kijk in dit stuk zowel naar een situatie met lokale omroep als één zonder lokale omroep.

Kiezen voor opheffen

In 2011 stelde toenmalig voorzitter Jos Huijbregts al dat een samenwerking tussen organisaties nodig was. Geen ORTS als eiland meer, maar een omroep die midden in de samenleving staat. Het medialandschap is sindsdien sterk veranderd. Het gebruik van Youtube heeft een enorme vlucht genomen en nieuwsberichten komen per pushbericht op je mobiel binnen. Kanalen als Facebook, Twitter en Instagram zijn leidend in de verspreiding van nieuws geworden. Een kabelkrant of website zijn daardoor bijzaak geworden, een radiozender met non-stop muziek al helemaal. Laten die onderdelen net de basis van ORTS vormen.

Een andere ontwikkeling heeft de positie van lokale omroepen verder verslechterd: BN/De Stem en Omroep Brabant zijn nieuws op microniveau gaan brengen. Daar zaten Storp, Oosterhout Nieuws en Ook van Wosterhout ook al. Nu gun ik Oosterhout een uitstekende lokale nieuwsvoorziening, maar zoveel partijen is toch echt teveel van het goede. Voor die particuliere initiatieven is dat geen ramp, die draaien op vrijwilligers en die kunnen ermee stoppen wanneer ze willen. Een lokale omroep gaat verplichtingen aan en moet aan veel meer wet- en regelgeving voldoen.

Zolang je kijkers en luisteraars hebt is het zinvol om dat te willen. Als deze echter weglopen naar andere media droogt het publiek op. Dan is een lokale omroep die zichzelf niet in stand kan houden een loden last. In dat geval kan ik mij voorstellen dat de lokale omroep opgeheven wordt. In het begin zal deze zeker gemist worden, maar op lange termijn is het aanbod van de andere kanalen echt voldoende.

Kiezen voor een nieuwe lokale omroep

Om het maar vast te stellen: de lokale omroep in zijn huidige vorm is niet levensvatbaar. Er gaat een hoop geld naartoe dat grotendeels afgedragen dient te worden om de techniek in de lucht te houden. En dat terwijl het tegenwoordig veel makkelijker kan: via internet. Televisie is Youtube of Facebook Live geworden. Radio gaat via Soundcloud en podcasts. Nieuws kan je pushen via apps en social media. Zelfs met de nieuwe mogelijkheden moet je het niet op de oude manier willen doen. Lineaire televisie zal altijd blijven bestaan, maar wordt wel steeds minder relevant in de grote mix van media die tot onze beschikking staat.

Bij ‘kiezen voor opheffen’ heb ik beschreven op welke wijze BN/De Stem en Omroep Brabant dominant zijn geworden in het lokale nieuws. Sinds enige tijd bestaat er al een koppeling tussen regionaal en landelijk nieuws middels een speciaal NOS journaal. Naar mijn idee zouden BN/De Stem en Omroep Brabant samen moeten optrekken om in elke regio vrijwilligers te vinden die lokale items kunnen produceren. Daarmee kunnen zij nog lokaler werken en is er voor vrijwilligers een aantrekkelijk platform beschikbaar.

Omdat techniek en licenties bij een centrale partij liggen zijn de hoge kosten voor een aanzienlijk deel weggenomen. De bestaande subsidie kan dan ingezet worden voor huisvesting en apparatuur waarmee de vrijwilligers op pad kunnen gaan. Omroep Brabant kan stoppen met het uitzenden van radio op TV en herhalingen. Daardoor wordt ook de dagprogrammering van die omroep aantrekkelijker. Samen nieuws maken zorgt voor lokale verankering, een betere krant en een betere regionale en lokale omroep.

Hoe nu verder?

Ik hoop dat de gemeente veel inspiratie ontvangt om de toekomst van de lokale omroep in Oosterhout vorm te geven. Wanneer men durft te kiezen voor opheffing of een nieuwe aanpak zal de kwaliteit toenemen. In geval van opheffing zullen andere media op dat gat in de ‘markt’ duiken, bij een nieuwe samenwerkingsvorm ontstaat hoe dan ook professionalisering. Er is maar één slechte keuze: doorgaan op de huidige weg. Laten we hopen dat dat niet de waarheid wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *